Kultúra

2015.08.04. 14:42

Dávodi tinédzser főzte a legjobb halat

A sorrendben a XXVII. halfőző bajnokságot Bögi István András polgármester nyitotta meg, majd a zsűri örökös elnöke, dr. Orosz Sándor ismertette a versenyszabályzatot.

Rab Rita

A versenyen, ahogy már megszokhatták a főzők, baráti társaságok, nagycsaládok főztek egy jó halat, közben beszélgettek, múlatták együtt az időt. Egyik ilyen baráti társaságban egymás mellett békésen megfért a tiszai és a dunai hal.
Nagy Bertalan, Jászberény: – Kovács Tamás barátom meghívására vagyunk itt a párommal. Rajtunk kívül még több iskolatárs is itt tölti a hétvégét. Én tiszai halból főzök. Mellettem, a baráti társaságban fő a Sobri-féle hal. Én azt is szeretem. Többször ettem már, ízlett. Szerintem nincs sok különbség az ízvilágot illetően. Az, hogy tésztával eszik vagy anélkül, szerintem másodlagos szempont. Mindenesetre megfőzzük a halakat, aztán összehasonlítjuk. Majd eldől, hogy kié lett a jobb. Összeveszni nem fogunk rajta.

Kovács Tamás, Nagybaracska: – Évek óta rendszeresen főzünk, de még soha sem neveztünk. Ez az elő alkalom, hogy Kis János barátom dunai hallal, nagy Bertalan pedig tiszai hallal nevezett. Az idei halfőzés számunkra egy speciális alkalom, hiszen itt gyűltek össze a régi cimborák, akikkel négy évig együtt tanultunk egy faipari középiskolában Budapesten. Ha úgy tetszik, ez egy kihelyezett osztálytalálkozó helyszíne lett. Én baracskaiként úgy gondolom, hogy a Sobri Kupa nem csak a baracskaiakról kell, hogy szóljon, hanem az összetartozásról, a közös együttlétről és nem utolsó sorban a jó halászléről.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A zsűrinek tálal a bajnok, a 13 éves Horváth Bálint
[/caption]Horváth Bálint, 13 éves, a legifjabb főző a mezőnyben: – A halászlé szeretete kiskoromból ered. Nagyon örülök, hogy megtanultam főzni is.  Eddigi legnagyobb eredményem itt, a Sobri Kupán, az a tavalyi 4. helyezés. Szeretnék egyszer dobogós lenni. Ez az álmom. Az idén már voltam egy versenyen, Batinán (Kiskőszegen), ahol sikerült szintén egy jó halat főzni. Büszke vagyok arra, hogy ott a felnőttek között dunai hal kategóriában ötödik lettem. Nagyon jó volt az a halászlé is, csak a hal - mivel dunai halból főztünk - kissé vadabb ízű volt. A mai halászlém szerintem szintén jól sikerült. Dicsérték is az ismerősök, a család barátai. Remélem a zsűrinek is ízlik. Bízom benne, hogy mivel kevesebben vagyunk, és sok jó főző nem jött ma el, sikerül jó eredményt elérnem.
A verseny végül nagy meglepetéssel zárult. A legjobb halat a 13 éves dávodi fiatalember, Horváth Bálint főzte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!