Kultúra

2015.08.04. 11:19

A fény volt a tárlat alaptémája

Hat ország 34 zománcművésze alkotott egy hónapon keresztül Kecskeméten, a 41. Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen. Munkáik a Kápolna Galériában láthatók.

Popovics Zsuzsanna

Az alkotótelepen született legszebb képekből, ékszerekből, plasztikákból múlt pénteken nyílt kiállítás. Hollósy Katalin stúdióvezető, a zománcművészeti alkotóműhely vezetője köszöntőjében elmondta, idén a fényt kínálták a művészeknek feldolgozandó témaként, különböző aspektusokból megközelítve. Emellett a szabad és önálló alkotómunka is teret kapott, csakúgy, mint korábban.

A pénteki kiállítás megnyitóján az alkotótelep díjai is gazdára találtak. A szakavatott zsűri döntése nyomán megosztott első díjat kapott Jevgenyij Matko (Oroszország) és Mehgan Salgaonkar Ramkrishna (India). A festőtechnikával dolgozó orosz alkotó már nem volt jelen a díjátadón (előző nap visszautazott Moszkvába), az indiai művész viszont átvette az elismerést. Ő még nem siet haza, hétfőtől ugyanis kétszer egyhetes kurzust tart a kecskeméti alkotóműhelyben a zománcolás alapjairól. A szimpózium második díját is megosztva kapta két hazai alkotó: R. Török Mária (Budapest) és Bulla Márta (Eger). Mária két éve kezdett el tűzzomáccal foglalkozni, és oktatóit is meglepő gyorsasággal fejlesztette tudását. Márta egyediségét az adja, hogy a nemezelt gyapjút és a vörösrézre égetett tűzzománcot ötvözi mesterien. Az alkotótelep harmadik díját Oskóné Bódi Klára (Eger) kapta, aki évek óta hűséges a kecskeméti műhelyhez, és rendszeres résztvevője a nemzetközi szimpóziumoknak.

Az idei alkotótelep sajátságait számba véve Hollósy Katalin zománcművész elmondta, hogy soha ennyi hazai résztvevője nem volt, mint idén, illetve, hogy ezúttal a Nemzeti Kulturális Alap támogatása nélkül voltak kénytelen megvalósítani az alkotótelepet. Az NKA-hoz benyújtott tíz zománcos pályázat közül ugyanis egyet sem támogattak a döntéshozók. Ez is volt az oka annak, hogy kevesebb művészt fogadtak a határon túli magyar területekről. A korábbi évek alkotótáboraiban Erdélyből, a Felvidékről és Kárpátaljáról is érkeztek zománcművészek. Ebben az évben a hazaiak mellett Oroszországból, Lengyelországból, Litvániából és Indiából vettek részt zománcművészek a szimpóziumon.

Új kemencéket és egy malmot vásároltak

Hollósy Katalin – aki 2013 óta vezeti a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft.-hez tartozó Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyt – a stúdió mindennapjairól szólva lapunknak azt is elmondta, hogy az elmúlt évben az NKA-tól 2 millió forint támogatást kaptak a műhely eszközfejlesztésére. Ebből egyebek mellett új kemencéket, valamint egy malmot vásároltak, ami elengedhetetlen a zománc előkészítéséhez. Ennek a fejlesztésnek is köszönhető, hogy a kecskemétihez hasonló, kiváló felszereltséggel rendelkező alkotóműhely Európában máshol nincs is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!