Közélet

2015.07.31. 09:23

Éjszaka is repülnek jövő héten a Gripenek

Jövő hét hétfőtől csütörtökig minden nap éjszakai kiképző repüléseket hajtanak végre a kecskeméti repülőbázis pilótái.

H. I.

Minderről Szausev Xénia, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kommunikációs tisztje értesítette szerkesztőségünket. Mint megtudtuk, a Gripenek augusztus 3-6. között, minden nap este 6 órától hajnali 1 óráig fognak repülni.

- Az éjszakai repülés során Kecskeméten kívül az alábbi települések környékén nagyobb zaj és hanghatás lesz tapasztalható, amiért kérjük a lakosság megértését és türelmét: Eger, Balmazújváros, Miskolc, Heves, Szolnok, Kisújszállás, Mezőtúr, Szarvas valamint Orosháza és annak 30 kilométeres körzete - tette hozzá Szausev Xénia.

Az éjszakai kiképző repülések nyilván a baltikumi kiküldetés jegyében zajlanak már. Mint ismeretes, szeptember 1-től a három balti ország légtérbiztonságáért Németországgal együtt a Magyar Honvédség légiereje felel majd. Észtország, Lettország és Litvánia ugyanis nem rendelkeznek a feladat végrehajtására alkalmas harci repülőgépekkel, ezért az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történt 2004-es csatlakozásuk óta légterük védelmét rotációs alapon a NATO-tagországok látják el. Elsőként a belga légierő gépei települtek a Baltikumba, jelenleg a norvég vadászpilóták járőröznek a térségben, majd tőlük veszik át a feladatot az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripenjei. A négy vadászgép és a mintegy nyolcvan katona augusztus 27-én települ át a Siauliai bázisra, a hivatalos átadás-átvétel pedig augusztus 31-én lesz.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!