Közélet

2015.07.30. 20:29

Megújul a településrendezési terv

Az elmúlt tíz évben sok tudás, tapasztalat gyűlt össze arról, hogyan lehetne továbblépni a településrendezési terv (TRT) formai és tartalmi vonatkozásaiban – nyilatkozta lapunknak Öveges László, Kecskemét főépítésze a TRT teljeskörű felülvizsgálata kapcsán. Az elképzeléseket augusztus 26-ig véleményezheti a lakosság.

PN

– Milyen gyakran vizsgálják felül a településrendezési tervet?
– Tíz évente kell elvégezni az önkormányzatoknak a teljeskörű felülvizsgálatot, Kecskeméten 2005-ben volt az utolsó. Egyedi módosítások természetesen minden évben vannak, jellemzően augusztus 31-ig gyűjtjük az igényeket, majd ezekről feldolgozásuk után következő év júniusában dönt a közgyűlés. Most viszont alapjaiban nézzük át a településrendezési tervet, hogy az elmúlt évtized változásai nyomán megfelel-e a mai követelményeknek, igényeknek a terület felhasználása, az utak vezetése, a környezet védelme, az épületek szabályozása szempontjából. Az egységes tervi szerkezet szerencsére adott, mert térinformatikai rendszerünkbe minden módosítás azonnal bekerül, így ha egy ügyfél érdeklődik, gyorsan tájékoztatást tudunk nyújtani, nem kell papírhalmazokat átkutatni, hogy kiderüljön, az ő telke éppen melyik módosításban szerepelt, valamint a jelenlegi módosítási folyamat jobban kezelhető.

– Miért van szükség a teljeskörű felülvizsgálatra?
– Egyrészt ez kötelezettségünk is, mivel a kereteket meghatározó központi jogszabályok 2013-tól megváltoztak, és ennek megfelelően önkormányzatunknak is „át kell kódolnia” a TRT-t, hogy megfeleljen a magasabb szintű szabályozásnak. Ha ezt nem tennénk, jövőre már nem módosíthatnánk a TRT-t a kialakult gyakorlat szerint. Másrészt az elmúlt tíz évben sok tudás, tapasztalat gyűlt össze arról, mely pontokon lenne érdemes egyszerűsíteni, életszerűbbé tenni a rendezési tervben foglaltakat. Az elképzelésekről az elmúlt fél évben egy munkaanyagot állítottunk össze, amelyet már bemutattunk a szakmai kamaráknak, önkormányzati munkacsoportoknak, ez volt a témája a legutóbbi közgyűlési közmeghallgatásnak is. Ezt a javaslati anyagot augusztus végéig véleményezhetik az érdeklődők. Tehát hangsúlyozom, csak javaslatokról van szó.
A lakossági vélemények, a közreműködő szakhatóságok, szakigazgatási szervek, önkormányzati képviselők észrevételeinek megismerése után születik majd végleges megoldás közgyűlési döntéssel, céljaink szerint év végéig. Hozzátenném, a településrendezési terv az európai kultúrkörben általános, nélkülözhetetlen, e nélkül „anarchia” lépne fel az építkezéseknél. Egy település lakóinak közös érdeke az egységes szabályozás. Fontos, hogy a TRT a lehetőségekhez képest egyszerű, érthető és életszerű legyen, ez ügyben előrelépési lehetőséget látunk Kecskeméten. A változtatási javaslatok érintenék a belvárost, a külterületeket és az iparterületeket is.

Várják a véleményeket

Öveges László főépítész hangsúlyozta: a városvezetés határozott elvárása a tervkészítők felé, hogy a megújuló TRT ne csak tartalmában hordozzon új elemeket, hanem a döntés előkészítése során kapjon a korábbiakhoz képest kiemeltebb szerepet az egyeztetés és tájékoztatás; a város lakói tudjanak a tervkészítés folyamatáról, és az érdeklődők véleményezhessék is azt.
A településrendezési terv teljeskörű felülvizsgálatának dokumentációja megtalálható az önkormányzat honlapján (www.kecskemet.hu). Az ott elérhető linkről letölthető a dokumentáció teljes anyaga. A hivatal Várostervezési Osztályán (Városháza, I/34.) a tervezet nyomtatott változata is megtekinthető ügyfélfogadási időben. Véleményezni írásban, elektronikus és nyomtatott formában is lehet ([email protected]).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!