Kultúra

2015.07.30. 18:56

Magyarul énekeltek a kínai gyerekek

Különleges élmény részesei lehettek mindazok, akik szerdán délután ott voltak a 48-asok terén, ahol a világhírű Hongkongi Gyerekkórus adott ajándékkoncertet a kalocsaiaknak.

Tapodi Kálmán

Az európai turnén szereplő kórus tagjai a pécsi „Europa Cantat 2015” találkozóról érkeztek a városba, ahol az érseki könyvtárat és a kincstárat is megtekintették. Az alkalmi koncert előtt – aminek több helyi vállalkozás is mecénása volt –, Bálint József polgármester köszöntötte a Kathy Fok dirigálta kórust, melyet múlt évben neveztek ki a Nemzetközi Kóruszenei Szövetség (IFCM) nagykövetévé.
Az 1969-ban alapított Hongkongi Gyerekkórus jelenleg a világ egyik legismertebb és legnagyobb kórusa. Mint elhangzott: abban a művészeti iskolában, ahol a kórus is működik, ötezren tanulnak. A mostani körútjuk során Pécs és Kalocsa után, Budapest, Salzburg és London közönsége találkozhat a világ legjobb gyerekkórusa címet is elnyert énekkarral, amit ezúttal ötvenhét gyermek képvisel.

A vendégek egy apró figyelmességgel még a koncert megkezdése előtt belopták magukat a kalocsaiak szívébe, hiszen a kórus egyik lánykája uszódi népviseletbe öltözött a fellépésre. Az ázsiaiak tiszteletére pedig a kalocsai hagyományőrzők adtak rövid ízelítőt a helyi táncokból. A koncert során pillanatok alatt bizonyították a hongkongi gyerekek, hogy miért ők a világ legjobbjai és miért univerzális nyelv a zene.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A kóruszene nagykövetei adtak koncertet
[/caption]A kalocsai fellépésen japán és kortárs kínai szerzők művei is felcsendültek Lin Ching zongorakíséretében. A kórus gazdag repertoárját, bájos és „laza” koreográfiákkal színesítették. A fellépés végére is maradt egy szép gesztus, hiszen Kodály Zoltán „Túrót eszik a cigány” című művét adták elő magyarul. A tökéletes produkciót még aranyosabbá tette az a nyelvi nehézség, amit a „szigány” szó kiejtése okozott.
Zárásként bebizonyosodott, hogy a kultúrák találkozását leginkább a zene és a tánc segítheti, amikor alkalmi táncházzá alakult a 48-asok tere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!