Közélet

2015.07.30. 18:43

Befejeződött a korszerűsítés

Határidőre befejeződött Kecskeméten a Platán Otthon korszerűsítése. A lakók ugyanakkor még nem költözhetnek be, mert tart a hatósági engedélyeztetés.

Hraskó István

Az épületegyüttes 1981-ben épült és átadása óta – a fűtéskorszerűsítés kivételével – jelentősebb felújítás nem történt. Az otthon idősrészlegénél az idén lehetővé vált a fejlesztés, a város 180 millió forint támogatást nyert el. Lapunknak korábban Tóth Katalin, az önkormányzati fenntartású otthonokat működtető Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága szociális és gyermekvédelmi igazgatója elmondta: az épületre már erősen ráfért a modernizálás. Plusz férőhely nem jön létre az átalakítással, de az idősek jóval komfortosabb körülmények között lakhatnak majd, nagyobb lesz a terük, és kevesebb gondozott lesz egy-egy szobában, így jobban meg tudják őrizni személyes intimitásukat.

A munkálatok során válaszfalakat helyeztek át, nyílászárókat cseréltek, a korábbi nővérszobát, orvosi szobát, foglalkoztató helyiséget a lakók számára tágas szobákká alakították át. Egy 170 négyzetméteres hozzátoldás révén bővült az épület egy 3 ágyas és két 1 ágyas szobával, egy női öltözővel, nővérpulttal, közösségi térrel, orvosi helyiséggel, gyógyszerraktárral és büfével is. A korszerűsítéssel lehetőség nyílik az idősotthon részleg határozatlan idejű működési engedélyének megszerzésére. Ugyanakkor a városnak a pályázati forráson felül költenie kell a megújult épületnél eszközfejlesztésre, bútorok és berendezések beszerzésére, valamint a megépült teraszok további bővítésére (15,5 millió forint) is. Az értékteremtési és esélyteremtési bizottság 22,5 millió forintot megszavazott a fogyatékos részleg legszükségesebb felújításaira is, mivel ezek hiányában az ideiglenes működési engedély elérése is bizonytalanná válna.

A felújítás jelentős szervezést is igényelt az otthon munkatársaitól, hiszen a munkálatok idejére a gondozottakat máshol kellett elhelyezni. Végül az a döntés született, hogy nem az idősek, hanem a fogyatékkal élők költöznek ki átmenetileg a Platánból az Izsáki úti nővérszállóba, az idősek pedig az ő szobáikban laktak. Az építkezés ugyan már befejeződött, a kivitelező átadta az épületet, de a hatósági engedélyeztetés (ÁNTSZ, katasztrófavédelem) még tart, így a visszaköltözés, a szobák berendezése még várat magára.

Kevés a férőhely az időseknek

Időszerű volt Kecskeméten a Platán Otthon idősrészlegének felújítása. A városban egyre nő az idősotthoni ellátásra várakozók száma. A két nagy önkormányzati fenntartású otthon, a Margaréta és a Platán mintegy 400 főt tud befogadni, de ez jóval kevesebb a szükségesnél. Soron kívül 1-2 hónap, egyébként 1-2 év alatt lehet bekerülni az intézményekbe. Jelenleg is több százan várnak férőhelyre. A probléma nem új keletű, öt-tíz éve is hasonló volt a helyzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!