Közélet

2015.07.27. 20:36

A világbajnokságra készül a fodrászlány

Farkas Tamara hamarosan Brazíliában, a szakmák világbajnokságán képviseli majd hazánkat.

Zsámbóki Dóra

A ballószögi, de Kecskeméten dolgozó fiatal fodrász minden nap több órát gyakorol és az összes pénzét a felkészülésre költi, hogy minél nagyobb dicsőséget szerezhessen hazánknak.

Bár tanárai, köztük mestere, a kecskeméti Demeter Tünde mindvégig bízott Farkas Tamarában, illetve kivételes tehetségében, a 22 éves fiatal fodrász lepődött meg legjobban, amikor kiderült, ő képviselheti hazánkat az augusztusi brazíliai világbajnokságon. Tamarának – aki a kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Középiskolában végzett – persze nem ez az első sikere, tavaly megnyerte a Szakma Kiváló Tanulója versenyt, ezzel lehetőséget kapott, hogy elutazzon az Európa-bajnokságra, tanulmányi kirándulásra. A korábban mutatott kiváló teljesítménye alapján bíztatták: próbáljon meg kijutni a Sao Paolo-i vb-re. Tami belevágott, és bár Demeter Tündével a jövő évi Eb-re készültek inkább, megnyerte a hazai selejtezőt, így kvalifikálta magát az augusztusi világbajnokságra.

A 22 éves fodrász elismerésre méltó sikereiről mindvégig többes számban beszél: mestere mindig mindenben támogatja őt, most is együtt készülnek az augusztus 8-án kezdődő világversenyre. Demeter Tünde belvárosi szalonjában ott jártunkkor Tami éppen a Szofira keresztelt baba haját tuningolja, miközben Tünde egy másik babán a lehető legoptimálisabb hajfestési technika kidolgozásán foglalatoskodik. A brazíliai vb-n ugyanis összetett feladat vár Tamira: 4 napon keresztül, 23 órán át, 8 különböző frizurát kell elkészítenie. Az esélyegyenlőség jegyében a különböző nemzetek fodrásztehetségei nem embereken, hanem babákon fognak dolgozni, ami némiképp még bonyolítja, illetve nehezíti is a felkészülést.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Tamara minden nap órákat gyakorol a világversenyre
[/caption]– Hatalmas öröm számomra, hogy Tamara kijutott a vb-re, de álmomban nem gondoltam volna, hogy ez ennyire nagy falat – mondja Tünde, aki 7 éve oktatja a fodrásztanoncokat. Mint megtudjuk: egy baba körülbelül 70 ezer forintba kerül, Tamarának a felkészülés során több tucatnyi „babafrizurát” kell elkészítenie, hogy nyugodt szívvel, felkészülve indulhasson a versenyre. Egyedül egyébként, mert mestere ezúttal nem tarthat vele, a kamara csak a versenyző utazási költségeit állja – persze ez is óriási segítség.

Tünde tehát itthonról szorít majd tanulójának, reménykedik abban is, hogy Tamara felszerelése is bírja majd a gyűrődést. Meglepő ugyanis, hogy egy professzionális fodrászolló akár több százezer forintba is kerülhet, ráadásul a „babahaj” eszi az ollókat. Tapasztalatból meséli ezt Tamara, a felkészülés alatt pár jó minőségű, ám mégsem profi ollót „kinyírt”. Ollóból ráadásul egy frizurán olykor hármat is használ egy fodrász, de emellett például a hajsimítóról, vagy a viseletek díszítésére szolgáló strasszokról is maguknak kell gondoskodniuk a versenyzőknek, ami mondani sem kell, sokba kerül. Tamara mostanában szinte az összes pénzét a felkészülésbe öli, de mint mondja, bőven lenne még mit javítani a felszerelésén, és ez külön stresszforrás neki a nagy verseny előtt. – Van például egy olyan versenyszám, ahol folyamatosan stuccolni kell. Én folyamatosan azt nézem, leesett-e a hajszál. Ez így kétszer-háromszor annyi időbe telik – meséli mosolyogva a nehézségeket Tamara, aki ettől függetlenül persze bizakodó. Azt mondja, a világversenyre való felkészülési idő alatt több sztárfodrásztól volt, illetve van lehetősége tanulni, hetente többször elutazik Budapestre és Szegedre is, hogy gyakoroljon. Természetesen ezt is ő finanszírozza.
– Felkészülési idő alatt és a versenyeken sokkal többet tanulok, mintha csak a szalonban dolgoznék. Máshogy látom így a dolgokat. Természetesen szeretem megmutatni azt is, hogy mit tudok. Bízom benne, hogy ez Brazíliában is sikerül majd, hogy eredményesen tudom majd képviselni az országot, Kecskemétet, illetve Kiskunfélegyházát – mondja.

Tamara imádja a szakmáját

Farkas Tamara, mindig énekes vagy fodrász szeretett volna lenni. Énekesi álmait nem a hangja miatt nem váltotta valóra – mondja mosolyogva mestere –, hanem mert nem jutott be elsőre magánének szakra. Egyébként nagyon szépen énekel. Jött a B terv, a fodrászat, melyben megtalálta az útját. Tamara imádja a szakmáját, nincs olyan részfeladat, amit ne örömmel, mosolyogva és persze megfelelő szakmai alázattal végezne.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!