Közélet

2015.07.25. 10:18

Magyarország élelmiszerbiztonsági szintje továbbra is jó

Magyarország élelmiszerbiztonsági szintje továbbra is jó, az EU gyorsriasztási rendszerében tett bejelentéseknek ugyanis kevesebb mint 0,9 százaléka kapcsolódott Magyarországon előállított termékhez - derült ki az Európai Bizottság (EB) nemrég publikált jelentéséből.

MTI

Az EB minden évben elkészíti összefoglalóját az élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerben (RASFF) megjelent értesítésekről. A legfrissebb összegzésről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatta az MTI-t, amely szerint: a múlt évben 114 magyar vonatkozású ügy került fel a RASFF-listára, amelyből 96 élelmiszerrel, 13 takarmánnyal és 5 élelmiszerrel érintkező anyagokkal volt kapcsolatos.
A legtöbb magyar vonatkozású ügy a különleges táplálkozási célú élelmiszerek, étrend-kiegészítők összetételével és szennyezettségével - 35 eset - függött össze.
A RASFF-on megjelent 36 magyar származású termékre vonatkozó kifogás közül 9 eset harmadik országban gyártott, magyar kereskedő által az EU-ban forgalomba hozott terméket érintett. A további 27, ténylegesen Magyarországon előállított, kifogásolt termék az összes RASFF bejelentésnek kevesebb mint 0,9 százaléka volt.

Tavaly összesen 3157 bejelentést továbbított a brüsszeli RASFF központ a tagállamoknak, amelyből 751 riasztás, 410 a nyomon követést segítő tájékoztatás, 623 figyelemfelhívó tájékoztatás és 1373 határ-visszautasítás volt. A riasztások száma 2013-hoz képest 25,3 százalékkal nőtt, a többi kategóriában csökkenés volt.
A múlt évi bejelentésekből 84 százalék (2663) vonatkozott élelmiszerre, 10 százalék (309) takarmányra és 6 százalék (185) élelmiszerrel érintkező anyagokra. Mindezen belül például a megengedettnél magasabb növényvédőszer-maradékokkal 435 bejelentés foglalkozott.
A bejelentésekhez 5910 utánkövető dokumentum is érkezett, ami 2013-hoz képest 11,8 százalékos emelkedést jelent. Az utánkövetések számának növekedése jelzi, hogy a hatóságok nagyobb gondot fordítanak a bejelentések még alaposabb kivizsgálására, az intézkedések meghozatalára, valamint az érintettek tájékoztatására.

A tavalyi év egyik újdonsága, hogy - az úgynevezett lóhús-hamisítási botrányhoz hasonló esetek megelőzése érdekében - a bizottság az élelmiszer csalás-hamisítás hálózat (FFN) létrehozásáról döntött. Emellett elindította a kifejezetten a fogyasztóknak szóló felületét, amelyen a visszahívott termékekkel kapcsolatos legfrissebb, elmúlt négy heti információkat teszik közzé.
Az 1979 óta működő RASFF-rendszer egy olyan informatikai eszköz, amely elősegíti a tagállamok élelmiszerbiztonsági hatóságai közti gyors információáramlást, így kulcsszerepet játszik a magas szintű élelmiszerbiztonság megteremtésében és fenntartásában - tartalmazza a közlemény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!