Gazdaság

2015.07.11. 07:54

A nagyobb vállalkozások sincsenek kizárva a rendszerből

A 2014-2020-as időszakban 12 ezermilliárd forint uniós fejlesztési pénz érkezhet hazánkba. Egy kalocsai összejövetelen a vállalkozókat tájékoztatták a pályázati lehetőségekről.

Tapodi Kálmán

Font Sándor megyei fejlesztési miniszteri biztos úgy vélekedett, hogy rendkívül fontos, hogy ennek a jelentős összegnek több mint fele kerülhet a kis-, és középvállalkozásokhoz. – Az előző ciklusban mindössze 17 százalék jutott ezeknek a vállalkozásoknak, most pedig 60 százalék. Így most, akik rendelkeznek megfelelő információkkal, időben felkészülnek ezekre a lehetőségekre és jó érzékkel pályáznak, azok komoly eséllyel indulhatnak a támogatásokért – mondta el Font Sándor, aki hozzátette, hogy a nagyobb vállalkozások sincsenek kizárva a rendszerből, de most a legtöbb embert foglalkoztató kisebb vállalkozások élveznek előnyt. A fejlesztési miniszteri biztos szerint az is segíti majd a vállalkozókat, hogy egyszerűsödik a pályázati rendszer.

Mint a tájékoztató során is elhangzott: célzottan a munkahelyteremtés és a vállalkozásfejlesztés a támogatandó. A konkrét fejlesztési elképzelések már csütörtöktől beadhatók a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül megjelent két, a versenyképességet javító és kapacitásbővítést támogató felhívásra. Valamennyi pályázatnál harminc nap áll a pályázók rendelkezésére, hogy megismerjék a kiírást és döntsenek arról, hogy azon indulnak-e. A mostani két felhívás keretösszege összesen 85 milliárd forint.

Bakos Tamás, a Széchenyi Programiroda Dél-Alföldi regionális igazgatója arról beszélt, hogy gyorsabb, átláthatóbb a mostani pályázati rendszer. Mint elmondta: munkatársaik a megyei Széchenyi Programirodákon – Kecskeméten, Kiskunhalason, Kalocsán és Baján – ingyenes segítséget nyújtanak a pályázatok elkészítéséhez. Bakos Tamás hozzátette: csak az elektronikus rendszeren keresztül lehet pályázni, de ha valaki minden pályázati feltételnek megfelelt, akkor szinte biztos lehet abban, hogy elnyeri a támogatást.

A feldolgozókat és a piaci pozíciókat erősítik

A „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című felhívásra főként a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalkozások jelentkezhetnek; 50 és 500 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el. A „Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása” című pályázaton összesen 20 milliárd forintból a vállalkozások fejlődésének, piaci pozíciójának erősítésére, munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatására és a helyi gazdaság megerősítésére nyílik lehetőség.  Ezen a pályázaton 5 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a vállalkozások.

A pályázati intenzitás 50 százalékos, de a szabad vállalkozási zónán belül – például Bácsalmás és Jánoshalma térségében -, akár 70 százalékos támogatottság is elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!