Közélet

2015.07.04. 19:41

Nagy feladatok előtt a repülőműszakiak

Rég beszéltek annyit a repülőműszakiakról, mint az elmúlt hetekben. Nagy feladatok előtt áll az állomány, közeleg a baltikumi kiküldetés, emellett részt vesznek a szolnoki interaktív repülőmúzeum megvalósításában is.

H. I.

1964. július 2-án hunyt el Adorján János magyar gépészmérnök, a hazai repülés jelentős úttörője, 2007 óta az ő tiszteletére július 2-án ünneplik a Repülőműszakiak Napját. Kecskeméten is minden évben tartanak ünnepséget, ezt idén is megszervezte a Magyar Honvédség Légijármű Javítóüzeme. A csütörtöki eseményen először Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök köszöntő levelét olvasták fel. Mint elhangzott, a repülőműszakiakra új, minden eddiginél komolyabb kihívások várnak a következő esztendőkben.

- Feladataitok mellett el kell végeznetek a Balti légtér rendészetével, illetve a V4 harccsoportba felajánlott képességekkel kapcsolatos munkát. Nálatok senki sem tudja jobban, hogy ezek a küldetések milyen komoly előrelépést jelentenek mind a Honvéd Légierő, mind a Magyar Honvédség, mind Magyarország számára. Nálatok senki sem tudja jobban, hogy ezek a küldetések milyen komoly elkötelezettséget, szakmai alázatot, erőfeszítést igényelnek. Számítunk rátok! Az előttünk álló esztendőben sok minden más is megváltozik. Az új életpálya elindítása és a vele járó illetményemelés mellett bevezetésre kerül a munkaerő-piaci pótlék, aminek miniszteri döntéssel megállapított mértéke kifejezetten a ti munkátok elismerését célozza - szólt a felolvasott köszöntés.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Az ünnepségen megkoszorúzták a repülőműszakiak emléktábláját
[/caption]Beszédében Baráth István dandártábornok, a Magyar Honvédség Logisztikai Központ parancsnoka is megemlítette a szeptembertől esedékes litvániai kitelepülést, amelyre tíz konténert kell felszerelniük a repülőműszakiaknak.
- Olyan eszközöket kell kialakítaniuk, olyan megoldásokat kell találniuk, amely lehetővé teszik, hogy a konténerek akár irodaként, akár műhelyként, akár raktárként is használhatóak legyenek - mondta Baráth István. Aki arról is beszélt, hogy a légijármű-javító üzem repülőgépek felújításával részt vállal a Szolnoki Interaktív Repülőmúzeum, a REPtár kialakításában.

- A műszaki személyzet biztosítja a légijárművek üzemképességét, légi alkalmasságát vagy éppen harckészségét. Munkájuk szinte mindenütt kemény, munkakörülményeik a repülő szakmák közül általában legmostohábbak. Vállukon nemcsak a repülőgépek állapota nyugszik, munkájukon a gépek személyzetének élete is múlik. Biztos vagyok abban, hogy az állomány meg tud felelni a kihívásoknak, amelyekkel szembekerülnek munkájuk során - zárta szavait a dandártábornok.
Az ünnepségen megkoszorúzták a repülőműszakiak emléktábláját, majd elismeréseket adtak át.

Több mint húsz műszaki elment a honvédségtől

Hende Csaba nemrég Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a jól képzett, angolul jól beszélő repülőműszaki szakemberek közül sokan távoztak a honvédséghez képest négyszeres fizetést kínáló cégekhez. Hende 21 fős létszámot említett, hozzátéve, idén már csak 1 repülőműszaki szakembert veszített el ilyen okból a honvédség. Hogy maradásra bírják őket, 2014-ben 22-66 ezer forintos munkaköri pótlékot vezettek be, ami a miniszter szerint részleges sikerhez vezetett. Július elsejétől emelkedik a repülőműszakiak illetménye is, az altisztek átlag 271 ezres illetménye 353 ezerre, a tiszteké 410 ezerről 457 ezerre. Tíz főnek befejeződött a négyhónapos svédországi elméleti felkészítése, kezdődik az itthoni gyakorlat, ez 6-8 hónapot vesz igénybe, sikeres vizsgát követően pedig munkába állhatnak. Hende Csaba hangsúlyozta, a repülőműszakiak száma emelkedett, a 2006-2010 közötti 56-hoz képest most 91-en vannak.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!