Kultúra

2015.07.04. 16:40

Szivárványosan néznek a világra

Közönség kedvencek voltak a bajai Ki Mit Tud?-on, holnap az is eldőlhet, hogy országos ismertséget szereznek-e a bajai speciális iskola Élet-képeket bemutató tanulói.

Kubatovics Tamás

Ezen a héten az intézményben tartott tábor készülődtek a következő időszak kihívásaira. Ebben cégek, magánszemélyek is segítik őket, a tíz gyerekkel öt felnőtt foglalkozik a Szivárvány csoportban. Elnevezésük is a sokszínűséget, annak jelentőségét bizonyítja.
– Mivel sok gyereknek nem a beszéd az erőssége, ezért nem erre helyezzük hangsúlyt. Van olyan, aki azt is megválogatja, hogy kivel áll szóba. Olyanok is a csoport tagjai, akik például nem nagyon engedik, hogy hozzájuk érjünk. Első alkalommal elrántja a fejét, délután viszont már meg lehet simogatni. A műhelymunka során feszültségoldó, közösségalkotó játékokkal igyekszünk
felkészülni. Játékos formában készülünk a darabbal. Feladat lehet egymáshoz közeledni vagy például menet közben forogni – mondja Ghanim Tamás Lutfi a szakmai munkát meghatározó körülményekről.

Az értelmileg akadályozott, 9-18 éves korú gyerekekből álló Szivárvány csoport története egy sikeres anyák napi műsorral vett új irányt és lépett ki az iskolából. A városi tehetségkutatóra az Élet-képek című darabbal neveztek be, ebben az emberi élet fő eseményeit idézték a színpadra, zenei aláfestéssel és mozgással. Két alkalommal is legtöbb közönségszavazatot gyűjtötték össze, végül felszabadult, mosolygós hozzáállásukkal  közönségdíjat nyertek produkciójukkal. Ez a nyilvánosság teremtett új lehetőséget, az RTL Klub induló tehetségkutatójának szerkesztői előtt már megmutatták magukat, holnap ismét a fővárosba utazik a csoport.
Ghanim Tamás Lutfi elismeri, hogy a középdöntőben nem sikerült ugyanolyan intenzitással előadni a darabot, mint az elődöntőn, így a zsűri döntését jogosnak tartja, de pozitívumként megtapasztalta a közönség elismerését és továbbjuttató aktivitását. A nézői bizalom megnyilvánulásáról és az esetleges televíziós nyilvánosságról a következőket mondja: - Mindkét dolognak az a fő értelme, hogy a gyerekeink megmutathatták a bennük lévő értékeket. Mert lehet, hogy beszélni vagy  számolni nem tudnak, de van bennük érték.

Kollégája, Orosz Ildikó szorgalmazta a városi fellépéseket, majd mozgatott meg minden követ a közönségszavazás időszakában is. - Ezek a gyerekek sokkal nehezebb kezelhetőek, sok tekintetben eltérnek az átlagtól, de ki lehet belőlük hozni mindenki számára figyelemreméltó eredményeket. Ezért azt is szeretném elérni például, hogy a Kaposvári Egyetemen a leendő gyógypedagógusoknak megmutathassuk a csoportot. Szívesen bemutatkoznánk a miénkhez hasonló, másutt működő intézményekben is – sorolja terveiket.

Különleges élmény

Mindketten egybehangzóan állítják, hogy nem a tévészereplés a legfontosabb számukra, de mindenféleképpen különleges élmény mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek. Szeretnék ősztől heti rendszerességgel tartani összejöveteleiket, esetleg nagyobb létszámmal, több produkcióra készülve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!