Kultúra

2015.07.04. 10:37

Mozizás a könyvtárban

Októberben elindulhat a KönyvtárMozi Bács-Kiskun megyében. A jövőben a kistelepülési könyvtárakban rendszeresen vetítenék a magyar filmgyártás klasszikusait, köztük animációs filmeket, de a programtól a helyi közösségek erősítését is remélik.

Hraskó István

Minderről Ramháb Mária, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár igazgatója, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke beszélt lapunknak.

– Mit lehet tudni a kezdeményezésről?
– A KönyvtárMozi ötlete Mikulás Ferenccel, a KAFF fesztiváligazgatójával (egyben a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője – a szerk.) beszélgetve vetődött fel. A KAFF programlehetőségei kapcsán ő azt javasolta, hogy szenteljünk egy konferenciát kísérő rendezvényként annak megvitatására, mi a helyzet a kistelepüléseken a mozgókép kultúrával. Egyetértettünk abban, hogy a mozik kiüresedésének, megszűnésének nem kell együtt járnia azzal, hogy az itt élők teljesen nélkülözzék a filmeket. Így azt javasoltam, hogy a korszerűsített kistelepülési könyvtárakban indítsuk el új szolgáltatásként a  KönyvtárMozit. A korábbi években a Kecskemét környéki kistelepülések lakói is megtekinthették, értékelhették a KAFF versenyfilmjeit, és a tapasztalatok azt mutatták, hogy az embereknek van erre  igénye.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A magyar filmgyártás klasszikusaival találkozhatnak majd a nézők a könyvtárakban.
[/caption]– Milyen fejlesztések teszik lehetővé a mozizást a könyvtárakban?
– Bács-Kiskun megyében éppen tíz éve folyik a kistelepülési könyvtárak teljes körű megújítása, korszerűsítése, ennek köszönhetően pedig ma már több mint nyolcvan olyan egysége van a megyei könyvtárnak, amely sokféle könyvtári szolgáltatás közvetítésére képes. Ennek egyik legfontosabb eleme az, hogy a korábbi zsúfolt, könyvespolcokkal teli könyvtárakat kibővítettük, új berendezéssel, korszerű számítógépes eszközökkel, televízióval, kivetítésre alkalmas vetítővászonnal, projektorral szereltük fel őket. Az átalakítás fontos szempontja volt, hogy a terek alkalmassá váljanak – a települések nagyságától függően – 20–50 fő egyidejű befogadására, csoportos együttlétére. Egy meglévő és jól működő infrastruktúrára települ rá tehát egy új kulturális szolgáltatás, amely így igen költségtakarékos. Ezek a fejlesztések más megyékben is elindultak és folyamatosan haladnak előre.

– Hol és mikor tűzik műsorra az első filmeket a könyvtárakban?
– Az Országos Könyvtári Napokat minden évben október első hetében rendezik meg, ami egy kiemelkedő jelentőségű, többszázezer érdeklődőt megszólító programsorozat. Ennek részeként tervezzük a KönyvtárMozi elindítását, feltehetően egy éppen megújított könyvtár átadási ünnepségével egybekötve. Idén csak néhány megyét szeretnénk bevonni azokkal a kistelepülésekkel, amelyek könyvtárai már valóban alkalmasak erre. Bács megyében a médiahírek hallatán az egyik legkisebb település, Újsolt polgármestere jelezte, hogy feltétlenül szeretnének csatlakozni a programhoz, sőt kis klub szervezését is tervezik. Ez nagyon egybevág a mi elképzeléseinkkel, hiszen a KönyvtárMozi nemcsak filmvetítés, hanem a kulturális alapszolgáltatásra épülő kisközösségek szerveződésének ösztönzése is.

– Milyen gyakran lennének vetítések? Kellene belépőt váltani, vagy olvasójegyhez lenne kötve a mozizás?
– Ezek még olyan részletkérdések, amelyek kidolgozása folyamatban van. Szeretnénk egy olyan optimális gyakoriságot megtalálni, amire valóban van igény, ennek nem kell településenként egyformának lenni. Lehet, hogy lesz hely, ahol hetente is megél, míg másutt kéthetente, esetleg havonta. Nem szeretnénk mozijegyeket árulni, de az olvasójegyhez kötött belépés nem rossz ötlet, hiszen ez egy könyvtári szolgáltatás lesz.

– A könyvtár honnan és milyen filmeket tudna beszerezni, van-e lehetősége ehhez külső forrás igénybevételére?
– Elsősorban a magyar filmgyártás olyan klasszikus értékeit vetítenénk, amit mindenkinek egyszer látnia kellene, éljen bárhol ebben az országban. Szerencsére az animációs filmkincsünk is olyan gazdag, hogy ha csak a Kecskeméti Filmstúdió kínálatával élünk, akkor is hosszútávra tervezhetünk. A programot az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálja azok között a partnerek között, akik a nyitó konferencián egyöntetűen támogatásukról biztosították a KönyvtárMozi elindítását. Fontos számunkra, hogy elsőként dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár levélben  üdvözölte és időszerűnek tartotta kezdeményezésünket. A tartalomszolgáltatókkal – Magyar Nemzeti Digitális Archívum, Nemzeti Audiovizuális Archívum, Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap – olyan szoros együttműködésre törekszünk, hogy a legkedvezőbb feltételekkel juthassunk hozzá az értékes archív filmekhez. A Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, a  Nemzeti Kulturális Alap is részt kíván venni a programban, így többféle támogatási lehetőség is megnyílhat a közös cél érdekében. Mindezekről a jövő héten már megkezdjük az operatív egyeztetést, hiszen sok mindenben meg kell állapodnunk ahhoz, hogy a KönyvtárMozi a legfontosabbat beteljesítse: elérjen az emberek érdeklődéséig, adjon lehetőséget az információszerzés mellett a kikapcsolódásra, örömszerzésre, jó hangulatú összejövetelekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!