Kultúra

2015.07.02. 19:05

Időutazás a retrodélutánon

A mai tizenévesek számára szinte ismeretlennek számít a Gazdálkodj Okosan!, a Police 007 társasjáték, vagy éppen a gumizás. A kecskeméti Kék Elefántban szerdán a retrojátékok délutánján vidám hangulatban ismerkedhettek meg a múlt ezen darabjaival.

Sebestyén Hajnalka

– Kollegákkal egy beszélgetés során terelődött a témánk a gyermekkorunk játékai felé. A hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek játékai közül sok már feledésbe merült, egy-egy családnál azonban még fellelhetőek. Elhatároztuk, összehozunk egy délutánt, és megmutatjuk a Kék Elefántba járó fiataloknak, mi mivel is játszottunk ennyi idősen – mesélte Buknicz Éva Orsolya, a Kék Elefánt munkatársa. – Elsők között jutott eszünkbe a gumizás és a cérna a kézen, melyek főként a lányok körében hódítottak. Majd a nosztalgiázás eredményeként jött még a Gazdálkodj okosan!, a Police 007, a Malom, a Ki nevet a végén?, a Rubik kocka, a Szivárvány spirál, a Tetris, a Csapd le csacsi és a Kenkupé kártyajáték. Szerencsére könnyen sikerült mindent beszereznünk, még a régi társasjátékok is ott lapultak szekrényeink mélyén.

A retrojátékok délutánjára 10-20 éves fiatalok érkeztek a Kék Elefántba. Érdeklődve ismerkedtek a játékokkal. Volt, amit már ismertek, például a Malom játékot és a Rubik kockát, de a legtöbb újdonságként hatott. Meglepő módon az egyik legnépszerűbb a Malom volt a délután során. Emellett sok fiú sajátította el a gumizás „tudományát”, a cérna a kézen viszont nehezen ment mindenkinek. Egyetlen kivétellel, volt egy gyermek, aki anyukájától már korábban megtanulta. A kártyázás is sokakat lekötött, a Csapd le csacsi! és a Kenkupé is jól ment nekik, különösen az utóbbi volt kedvelt, hiszen a különböző jeladásokon sokat nevettek. A legkisebb fiú pedig a golyókból álló Babilon játékkal foglalta le magát.

– A gumizás hamar elnyerte a gyerekek tetszését. Már ötletelés közben rá kellett jönnünk, mi is elfelejtettük a különböző figurákat, csak homályosan emlékeztünk egy-egy változatra. Az interneten azonban találtunk részletes leírásokat, de végül a fiataloknak csak az alapmódozatot tanítottuk meg. A jövőben majd ezt tovább vihetjük – tette hozzá Orsi. – Örömmel tapasztaltuk, hogy a programon résztvevők szinte végig próbálták a legtöbb játékot. Az egyértelművé vált, hogy leginkább a gyors, pörgös játékok kötik le őket, a hosszabb stratégiaiak kevésbé. Több órán át játszottak, és szinte eszükbe se jutott, hogy a számítógép elé üljenek, és neten játszanak.
A retrodélutánt színesítette még egy régi reklámfilmekből összeállított válogatás. Láthatták például a pécsi kesztyű vagy Chocito reklámját, valamennyin jól derültek. Látva a fiatalok lelkesedését a jövőben is folytatjuk a programot. Van még néhány játék, amit szívesen kipróbálnánk velük. Ilyen például az Ország, város.

A Kék Elefánt nyitott egész nyáron a fiatalok előtt. Kedden, szerdán és pénteken 15 és 20 óra között játékokkal, programokkal várják őket. Mindennapra jut valami plusz is, a héten volt már gitároktatás is, ma pedig tánctanítás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!