Kultúra

2015.07.01. 19:50

A tárlatok lendületet adnak az alkotóknak

Szabadban, műteremben és közösségben alkottak a kecskeméti zöldházas tanítványok. A Lakiteleken megtartott táborban lelkesen figyelték az időjárás- és fényviszonyokat, melyet rögtön papírra, később vászonra vetettek.

Sebestyén Hajnalka

Az egész éves munkát koronázta meg a nyári tábor, melynek a Népfőiskola adott otthont. A kecskeméti Zöldház Rajzstúdió tanítványai mindig izgatottan várják az egyhetes programot, ahol ezúttal az impresszionizmus, posztimpresszionizmus és az expresszionizmus volt a téma.

– Sajnos az időjárás ritkán engedte meg, hogy a szabadban dolgozzunk, inkább csak vázlatokat tudtunk készíteni, azokat a műteremben vittük vászonra. A szabadban való munka elsősorban az impresszionizmus miatt volt fontos. A fiatalok megfigyelhették a fényviszonyok változásait. Például a kék, vagy olykor vörös eget. Foglalkoztunk Monet, Szinyei-Merse Pál, Gauguin és Mattis-Teutsch János művészetével. A képzőművészeten kívül zenét is hallgattunk, illetve illusztráltunk, Ravel Bolero, Debussy A tenger és Bartók Béla Allegro Barbaro című darabjait jelenítettük meg – részletezte Kádasi Laura vezető. – A táborban nagyon sokat és látványosan fejlődnek a gyerekek. Év közben alkalmanként 1-2 órát alkotnak, a táborban viszont folyamatosan, egész nap. Most is volt egy 9 éves kislány, aki először volt távol szüleitől, először járt táborban, de a 3. napon örömmel mondta, hogy érzi milyen sokat fejlődött. Ez nem csak rá igaz. Szemmel látható minden alkotónál az előrelépés, a fejlődés.

A tábor lakói között nagy korkülönbség volt, a legidősebb 29, a legfiatalabb 9 éves volt. – Sok előnye van, hogy ilyen vegyes a társaság. A nagyok boldogan segítenek, odafigyelnek a kicsikre. A fiatalabbak pedig a nagyoktól lesik el a „fogásokat”. Kitartóan figyelik, hogyan alkotnak – tette hozzá Kádasi Laura.
A tábor zárásaként kiállítást rendeztek a lakiteleki Népfőiskola Falunapjára. – Feszített tempóban kellett dolgoznunk, több mint 60 képet helyeztünk fel a falakra. Egy-egy közös vagy önálló tárlat mindig nagy lendületet ad az alkotóknak. Szemerédy Reny-nek, Vincze Virágnak és Szabó Arankának már volt önálló kiállítása, de sokaknak ez volt az első bemutatkozási lehetősége. Plusz lökés egy-egy ilyen kiállítás, mely arra sarkal valamennyi résztvevőt, hogy még jobbat nyújtson a jövőben.

A tábor azonban nemcsak az alkotásról szólt. Jutott idő játékra is: aszfaltrajzra, activity-re, rögtönzött divatbemutatóra, „Magyarország, szeretlek” mintájára a sünökről és a fecskékről versenyeztek egymással a csapatok, zseblámpás, éjszakai csapatversenyt szerveztek.
Nyáron sem pihennek a kis alkotók. Igaz szervezett formában nincs foglalkozás, de mindenki otthon festeget, rajzolgat. Az eredményt pedig szeptemberben bemutathatja.

A tábor résztvevői

Szemerédi Reny, Vincze Virág, Biliczki Judit, Biliczki Gréta, Bulla Zsófia, Ignácz Emese, Cseh Liliána, Markos Rege, Nagyhegyesi Eszter, Szabó Aranka, Veszelszki Dániel és Vrabély Edit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!