Közélet

2015.07.01. 18:29

Vasút is lehet az új Duna-hídon

A paksi bővítéssel összefüggésben Kalocsa és Paks térségében tervezett új Duna-híd megvalósítási tanulmányának elkészítésére és egyéb előkészítései feladatokra 870 millió forint elkülönítéséről döntött a kormány a Magyar Közlöny szerint.

Zsámbóki Dóra

A megvalósítási és helykijelölési tanulmánynak ki kell terjednie a közúti hídra és a szükséges hálózatfejlesztésre. A tanulmánynak tartalmaznia kell a híd vasúti forgalomra való kiterjesztésének megvalósíthatóságát a szükséges vasúti hálózatfejlesztéssel együtt. A tanulmánynak szeptember 30-ig kell elkészülnie.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter május 14-én jelentette be, hogy döntés született egy új Duna-híd építéséről a paksi bővítéshez kapcsolódóan Kalocsa térségében. Arról is beszélt, hogy az építkezés 6–8 ezer embernek adhat munkát.

Font Sándor országgyűlési képviselő korábban arról beszélt, hogy a hidat 750–800 méter hosszúra tervezik, 40 tonna teherbírású lesz. A híd pontos helyéről Font Sándor elárulta: úgy tűnik, hogy a Bács-Kiskun megyei talppontja Foktő és Uszód között lesz, a túlparton pedig a Paks és Dunaszentgyörgy közötti területen. A kétsávos hídra leállósávot és kerékpárutakat is terveznek. A honatya elmondása szerint 2 év előkészület után 2017-ben el kell kezdődnie az építkezésnek, a beruházást pedig 2018-ra, a Paks 2 építésének kezdetére be kell fejezni. A kalkulált költség jelenleg 40 milliárd forint, ha a vasutat is fel szeretnék vinni a hídra, az 32 milliárd forinttal növelné meg a költségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!