Közélet

2015.07.01. 17:31

Van még szabad férőhely az óvodákban

Múlt heti ülésén döntött a kecskeméti képviselő-testület a város három nagy óvodai egységének vezetői pályázatáról.

Hraskó István

Mint arról beszámoltunk, a tavasz során átalakították a kecskeméti óvodai rendszert. A változtatásokat a csökkenő gyermeklétszámmal indokolta az önkormányzat, illetve azzal, hogy két ovi (az Izsáki úti és a Jász utcai) nem önkormányzati tulajdonú épületben működött. Az Izsáki úti épületet a kórházzal együtt megvásárolta a Magyar Nemzeti Bank, ezen a területen lesz a Kecskeméti Főiskola gazdasági kara, már a munkálatok is elkezdődtek. A Jász utcai ovi épületét pedig egy vállalkozótól bérelte a város, a hírek szerint évi közel 25 millió forintért. A márciusi közgyűlésen arról is döntés született, hogy a törvényi változások miatt az öt kecskeméti óvodai integrációból három lesz, a Belvárosi, a Corvina és a Kálmán Lajos, a másik két integráció, a Széchenyivárosi és a Művészeti egységeit ezekbe szervezték be (később a testület megszavazta, hogy a Belvárosi óvoda vegye fel Ferenczy Ida, Erzsébet császárné Kecskeméten született bizalmasának és felolvasónőjének nevét).

A három nagy egység vezetésére pályázatot írtak ki, egy-egy jelentkező volt a poziciókra. A testület egyhangúan meg is szavazta, hogy öt évig Fekete Istvánné vezesse a Belvárosi (Ferenczy Ida) Óvodát, Kapásné Pusztai Edit a Corvina Óvodát és Kőváriné Kis Katalin a Kálmán Lajos Óvodát. Engert Jakabné, az esélyteremtési bizottság elnöke elmondta: mindhárom jelölt esetében meggyőződtek arról, hogy szakmai felkészültségükkel, tudásukkal biztosítani tudják a magas színvonalú munkát és hogy minden egységben tovább folytatódjanak a már megkezdett szakmai programok.

Hat fellebezést utasítottak el

Az óvodákban már bent lévő gyermekekkel is számolva összesen 870 szabad férőhely volt a beiratkozók számára az önkormányzati fenntartású óvodákban. A szülők összesen 930 gyermeket írattak be, közülük 791 óvodaköteles. 116 gyermek 2015. augusztus 31. után tölti be a harmadik életévét. Rájuk gondolva indítják el szeptembertől a Juhar utcai óvodában az úgynevezett „mini csoportot”, mivel a törvény szerint az óvoda felveheti azt a gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti. A beiratkozottak között 23 gyermek 2013. január 1-je után született, ők a 2016/2017 nevelési évben válnak óvodakötelessé.
Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a testületi ülésen elmondta: a 3039 férőhelyre szeptembertől 2977 gyermek van, azaz még vannak szabad férőhelyek. A beiratkozás után összesen 45 felülvizsgálati kérelem érkezett be az önkormányzathoz, és ezek közül összesen 6 család kérését nem tudták teljesíteni. Mint a polgármester elmondta, ennek is megvan az oka, például a gyermek életkora, vagy az, hogy a megadott lakcím nem stimmel.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!