Közélet

2015.06.30. 17:56

Barátságból tekernek

Ötödször rendezik meg a Kiskunhalas és Szabadka közötti „Barátság Kerékpártúrát”. Augusztus végén így idén is komoly bringás menetoszlopra számíthatnak az 53-as főút mentén közlekedők.

Tapodi Kálmán

Fülöp Róbert halasi polgármester is aktív résztvevője szokott lenni a 90 km-es túrának és idén is szeretne ott tekerni a drótszamaras baráti társasággal. – Több cél is vezérli az útra kelőket, a legelső természetesen az, hogy biztonságban és épségben tegye meg mindenki az oda-vissza utat. Jelenleg csak rendőri felvezetéssel közlekedhetünk ekkora létszámban a két település között, de reméljük, hogy egyszer valóra válik álmunk egy határon túlra is vezető, déli kerékpárútról – mondta el a minapi sajtótájékoztatón Halas polgármestere.
Mint elhangzott: a jövőben is ápolni kívánják a barátságot a Halashoz sok történelmi szállal kötődő vajdasági várossal és remélik, hogy egyszer majd, mint testvértelepülésünkre indulhatunk útra.

Amikor először vagy húszan elindultunk az első szabadkai tekerésre, magunk sem gondoltuk volna, hogy idővel ilyen sikere lesz a túrának, amire már Kecskemétről és Kiskunfélegyházáról is érkeznek biciklistársak – tájékoztatott Király Gábor, a túra egyik főszervezője. A halasiak kerékpártúrája része lett a Kerékpáron, hét határon elnevezésű országos projektnek, s az augusztus 29-én sorra kerülő tekerés fővédnöke Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár lett, aki maga csatlakozik majd a szabadkai menetoszlophoz.

Az augusztus végi dátum nem véletlen, mert Szabadkán szeptember első napján tartják a városnapi ünnepségeket és a halasiak ezzel is köszöntik a vajdasági barátaikat. A bicikliseket a szabadkai városházán köszöntik, majd jut idő városnézésre is, és aki bevállalja, az megteheti a Palicsig vezető 10 km-es távot is.
A halasi hazaérkezés után is maradnak izgalmak, mert szponzori és városi felajánlás révén egy-egy vadonatúj kerékpárt is kisorsolnak a résztvevők között. A túrára a halaskultura.hu oldalon lehet jelentkezni.

 

Címkék#Kiskunhalas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!