Kultúra

2015.05.28. 13:27

Tizenöt éves a Sárfehér Néptáncegyüttes

Szombaton ünneplik a Sárfehér Néptáncegyüttes megalakulásának tizenötödik évfordulóját.

Barta Zsolt

Az izsáki sportcsarnokban délután hat órakor kezdődik a megnyitó, melyet félórával később a néptáncgála követ.
Bőtös Barnabás – aki a táncegyüttes oktatója Drozdovszky Dórával együtt – lapunknak elmondta, hogy 1999-ben Lukács László alapította az együttest. Több csoportban életkortól függően táncolnak az együttes tagjai. A legfiatalabbak tíz év alattiak, a legidősebb táncos pedig már nyugdíjas korú. Ugyanakkor a néptánc, az együvé tartozás szeretete tartja össze a Sárfehér Néptánc Egyesület tagjait. Az ovisokkal és a felnőttekkel együtt a táncegyüttes tagjainak a száma 110-120-ra tehető.

A táncpedagógus tapasztalata szerint ma egyre népszerűbb idehaza néptáncot tanulni. A gyerekek mellett egyre többen jelentkeznek a felnőttek közül is táncolni. Egy kicsit hasonlít a jelenlegi időszak a 70-es évek legendás táncház mozgalmára. Az emberek felfedezik a népzene csodálatos motívumait, s azok között barátság is kialakul, akik együtt táncolnak. Másrészt az elidegenedő világban az emberek tartozni szeretnének valahová, amelyhez nagyon jó hátteret biztosít a néptánc.

 

Címkék#Izsák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!