Kultúra

2015.05.26. 12:44

Újjáalakult a Móra Ferenc Társaság

Tizennyolc alapító taggal alakult újjá a Móra Ferenc Társaság Kiskunfélegyházán a vasárnapi ünnepi képviselő-testületi ülés keretében. Az alapítók egyik fő célkitűzése az ifjúsági irodalom népszerűsítése.

Vajda Piroska

– Félegyházán a Móra tisztelet még az író életében elindult, és mára a kultusz gyönyörű hagyománnyá nemesedett. Az elmúlt évtizedek alatt, intézmények vették fel nevét, kiadványok jelentek meg, emléktáblák sora került a falakra, szobrok, domborművek, festmények foglalták el méltó helyüket – mondta köszöntőjében Rosta Ferenc alpolgármester. Beszédéből kiderült: a Móra Ferenc Társaság 1934. március 3-án dr. Sahin-Tóth Rafael ügyvéd vezetésével alakult meg, s lett a Móra kultusz ápolásának a Móra irodalom támogatásának terjesztésének zászlóshajója. A társaság alapszabályát az író születésnapján 1934. július 19-én hagyták jóvá és október 7-én országos érdeklődés közepette megtartották az alakuló díszgyűlését. A társaság a szellemi értékek magas szintű közvetítését egészen 1948-ig végezhette, amikor az akkori városvezetés a magasabb szintű, szűk látókörű, hatalommal karöltve megszüntette. Csak 1988-ban lehetett arra gondolni, hogy a Mórai örökségre újra figyelem irányuljon, ekkor jött létre Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület. És csupán az utóbbi egy-két esztendőben erősödött fel a Móra Ferenc Társaság újraindításának gondolata, elsősorban Vészits Andreában Móra Ferenc dédunokájában és néhány félegyházi polgárban. A gondolat lassan testet öltött és idén február 6-án indult útjára az a szervező munka, melynek eredményeként a városalapító őseink napján a Móra család képviselői, szegedi és félegyházi, illetve határon túli polgárok aláírhatják szándékukat arról, hogy újra felemeljék a Móra Ferenc Társaság egykor kényszerűségből elejtett fonalát – fogalmazott az alpolgármester.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Újból ápolják a Móra kultuszt
[/caption]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!