Közélet

2015.05.26. 10:29

Társbérletben élnek a kékvércsék

A település határában idén tanyát veretek a kékvércsék. A kistermetű, fokozottan védett madár óvása igen fontos feladat, itt él ugyanis az európai állomány nagy része, 700-800 pár.

Popovics Zsuzsanna

A soltszentimrei Sáros-réten egy akácfa-csoportban telepesen költenek a kékvércsék. Többnyire vetési varjakkal élnek időben eltolt „társbérletben”. Amikor május-júniusban a kékvércse lerakja tojásait, akkorra a varjúfiókák már kirepülnek. A varjúfészkek mellett ezen a területen a nekik kihelyezett költőládákba is beköltöztek.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe tartozó Natura 2000 területen nemrégiben egy élőhely-rekonstrukciós program keretében elegyengették a terepet, betemették az egykori rizskalitkákhoz tartozó árkokat és töltéseket, valamint elszállították az otthagyott zsilipmaradványokat, beton áteresztő csöveket és oszlopokat. Aki ellátogat a helyreállított területre, az a kék vércsék mellett megfigyelhet egy másik, sokkal kékebb madarat, a szalakótát is, és ha szerencséje van, találkozhat a rövidfüvű puszták mókushoz hasonló kisemlősével, az ürgével. A Sáros-rét látogatási rendje szerint autóval a csatorna mellett vezető földút szélén lehet parkolni, a kilátótól beljebb lévő terület pedig az élővilág zavarásának elkerülése érdekében gyalogosan sem látogatható. Tavasszal megépült egy kb. 10 méter magas madármegfigyelő torony is, ahonnan remekül belátható a táj. A tornyot nyáron adják majd át a nagyközönségnek.

 

Popovics Zsuzsanna -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!