Gazdaság

2015.05.26. 09:11

Négyszázmilliós csalás: leállította a NAV a dél-alföldi húsbizniszt

Egy hússal kereskedő, 400 millió forint adót elcsaló bűnszervezetet lepleztek le a NAV pénzügyi nyomozói.

H. I.

A gyanú szerint két Bács-Kiskun megyei férfi irányította azt a bűnszervezetet, mely főként szlovák, lengyel, osztrák és román nagykereskedőktől vásárolt előhűtött és fagyasztott húsárut. Ezt magyar cégeiken keresztül hazánkban értékesítették, azonban az általános forgalmi adó fizetést bűnös módon elkerülték. Egy bonyolultnak tűnő, de a hatóságok által jól ismert keresztbeszámlázásos áfacsalási módszerrel – fiktív számlákkal, könyveléstechnikai manőverekkel - csaknem négyszázmillió forintot csaltak el - mondta el Barnáné Horváth Melinda, a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: NAV
[/caption]Az elkövetők hűtőházakat béreltek az Európai Unióból érkező hús tárolására, ahonnan rövid időn belül továbbértékesítették azt belföldi vevők felé. Épp az akció idején érkezett a Pest megyei hűtőházba egy kamionnyi brazil fagyasztott csirkemell, amit a pénzügyi nyomozók razziájának köszönhetően áfafizetés nélkül már nem tudnak Magyarországon forgalomba hozni. A házkutatás reggelén a Bács-Kiskun megyei hűtőházból pedig mindenféle papír nélkül akartak egy raklap csirkecombot elszállítani, de a helyszínen lévő nyomozók annak átrakodását már nem engedélyezték.

A NAV pénzügyi nyomozói és járőrei közel ötven helyszínen - az elkövetők lakóhelyén, könyvelőknél, vevőknél, hűtőházaknál – házkutattak. Lefoglalták és elszállították a bűncselekmény bizonyítékait, és a bűnszervezet egyik vezetője, továbbá egy másik gyanúsított nagy értékű, szlovák rendszámú gépjárműveit. A hús szállítására használt teherautókat, valamint a bűnszervezet másik vezetőjének lakásán talált több mint nyolcmillió forint készpénzt, illetve bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket is zároltak. Az azonnali intézkedéseknek köszönhetően a keletkezett kár megtérülésére eddig összesen csaknem negyedmilliárd forint értékű vagyont zároltak.
A bűnszervezet két irányítóját és négy tagját költségvetési csalás bűntett elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vették őket. További két személyt bűnszervezetben részvétel miatt gyanúsítanak. Mint megtudtuk, a bűnszervezet egyik vezetője korábban cigarettával kapcsolatos ügyben került a nyomozók látókörébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!