Kultúra

2015.05.25. 20:29

Bajuszkirályt választottak Félegyházán

Tűbe lehetett fűzni a kifent magyar bajuszt hétvégén Kiskunfélegyházán, ahol pünkösdi király helyett bajuszkirályt választottak a hetedik Kunsági Bajuszfesztivál keretében. A szombati bajuszmustrára hatvan hazai és külföldi bajuszos, illetve szakállas férfi nevezett.

Vajda Piroska

Délelőtt még szakadt az eső Kiskunfélegyházán, de szerencsére a kifent bajuszosok és szőrszobrászok nem áztak el. Délutáni felvonulásukra jó idő kerekedett, így nézelődőből sem volt hiány. Az ország-világból érkezett szőr- és bőrbajuszú vendégsereget Csányi József polgármester, Szilágyi Péter és Gulyás László szőr-program szervező köszöntötte. A szervezők a hagyománytisztelő bajuszviselet népszerűsítésével a megtépázott magyar önbecsülés és az egészséges nemzeti büszkeség helyreállítását szeretnék segíteni. Gulyás László szerint, nem csak szőr a magyar bajusz! Mint mondta, a magyar ember évszázadok óta bajuszos. A magyart bajuszos népként tartotta nyilván a nemzetközi köztudat is.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Ott kezdődik az ember, ahol a bajusz
[/caption]Herman Ottó, néprajzkutató a bajusz történetét felvázolva említette, hogy a magyarság a bajuszából éppen olyan kultuszt csinált, mint a török a szakállából, és századunk fordulóján különféle foglalkozási körökre és hazai nemzetiségekre is utaló 26 bajuszformát sikerült megkülönböztetnie. Az elmúlt évtizedekben azonban elfelejtették, hogy a magyar férfihoz hozzá tartozik a bajusz. Ha egy magyar férfi bajuszos lesz ifjú korában, azt elkíséri öreg koráig. Sőt, a bajusz a korral együtt növekszik. A fesztivál főszervezője úgy látja, kifordult magából a világ, amikor a férfiak azt gondolják, hogy nem kell rájuk semmilyen testszőr. Vagy azt, hogy bajusszal nem lehet csókolózni. Egészen biztos, hogy lehet! – hangsúlyozta, hisz a mondás úgy tartja: a csók bajusz nélkül puszta csámcsogás. Gulyás László szerint a bajusz a férfiasság egyik kifejezője, minden férfinak saját jellegzetessége, ami karaktert, jellemet ad az arcnak.

A bajuszversenyen több kategóriában – bajusz-szakáll, kifent, természetes, és magyar bajusz – is elindulhattak a versenyzők. A zsűrinek nem volt könnyű objektív döntést hoznia szubjektív kérdésben. Hosszas mérlegelés után végül Szentpétery Istvánt választották bajuszkirálynak.

 

A bajusz teremtéstörténete

A monda szerint mikor az Úristen Ádámot mög Évát mögteremtötte, Éva annyira haladt, hogy mindég versengött Ádámmal. Ez Ádámot nagyon bántotta. Az Úristen már nem győzte hallgatni a versölgésüket, odaröndölt egy dungót nekik. A dungó Ádám óra alá szállott. A dungó mögcsípte, odakapott, bajusz nyőtt a helyin. Jaj mi van neköd az órod alatt? – kérdözte Éva. Éva aztán a tükörbül is mögmutatta. Ádám erre azt mondta : no látod, ezt az Úristen röndölte, hogy mindég a bajuszos parancsol annak, akinek bajusszá nincs. Éva aztán így mögadta magát.

 

Ott kezdődik az ember, ahol a bajusz -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!