Közélet

2015.05.22. 10:41

Gripen-baleset: miért nem működött a védőháló?

A cseh légierő cáslavi támaszpontjára szállították csütörtökön délután a magyar hadsereg kedden balesetet szenvedett JAS-39 Gripen vadászgépét – mondta el Tomás Maruscák, a repülőtér szóvivője az MTI prágai tudósítójának.

H. I.

A cseh és a magyar szakértők már befejezték vizsgálataikat a baleset helyszínén, ennek alapján adták meg az engedélyt a repülőgép elszállítására. A súlyosan sérült gép további sorsáról szintén szakértők fognak dönteni.

„A baleset konkrét okainak megállapítása hetekbe, sőt hónapokba is telhet” – vélekedett Magdalena Dvoráková, a vezérkar szóvivője, aki a magyar sajtóban megjelent egyik véleményre is reagált. Egy magyar pilóta ugyanis értetlenségét fejezte ki afelett, hogy a cáslavi repülőtér személyzete miért nem hozta működésbe a magyar gép megállítására a leszállópálya végén lévő védőhálót.

A szóvivő elmondta: a rendszeren június 22-ig karbantartást végeznek, s erről a hadgyakorlat minden résztvevőjét előzetesen értesítették. Erről a helyzetről a magyar vadászgép pilótái is tudtak, s ezt a baleset utáni beszélgetésen el is ismerték. „Ráadásul minden pilótának kötelessége, hogy egy ilyen információt előre beszerezzen” – szögezte le a szóvivő. Hozzátette, hogy ezek az információk a megfelelő weboldalakon is megtalálhatók.
Petr Medek, a cseh védelmi minisztérium szóvivője a közszolgálati televíziónak ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ennek a védelmi hálónak a kifeszítésére a pilótának kell utasítást adnia. A rendszer automatikus aktivációja szerinte azért nem használatos, mert ha a pilóta – átértékelve a pillanatnyi helyzetet – végül is az emelkedés mellett dönt, hogy újra megkísérelje a leszállást, megtörténhet, hogy beakad a védőhálóba, s ennek tragikus következményei lehetnek.

Nem nyilatkozhat a parancsnok
Ugrik Csabától, a kecskeméti repülőbázis parancsnokától kértünk interjút, de nem nyilatkozott, annyit mondott, a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályától kérjünk engedélyt, ezirányú levelünkre a HM azt válaszolta, „a vizsgálatok lezárultát követően tudnak további információval szolgálni”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!