Gazdaság

2015.05.21. 20:38

Már 300 ezer autó elkészült a kecskeméti Mercedes-gyárban

A hazai GDP több mint két százalékát állítja elő a kecskeméti Mercedes-gyár. Tavaly az előző évi 2,1 milliárdról 2,8 milliárd euróra növekedett a cég nettó árbevétele.

Barta Zsolt

Dinamikusan fejlődik a kecskeméti autógyár. Több mint harmadával, 150 ezer autóra növelte termelését 2014-ben a Mercedes-Benz kecskeméti gyára.
Erről Thomas Geier, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit tegnap Kecskeméten, amikor bemutatta a cég tavalyi éves jelentését. Azóta, hogy elindult a magyarországi gyártás, már 300 ezer személygépkocsi gördült ki a gyárkapukon. A Dél-alföldi Régió legnagyobb, Magyarország 8. legjelentősebb vállalata (2013-as adat) a Mercedes-gyár hangzott el a tájékoztatón.

Az igazgató elmondta, hogy már 2013-ban is jelentősen nőtt a kecskeméti gyár dolgozóinak létszáma, az addigi 2500-ról 3200 főre. A létszám alakulása is tükrözi a vállalati növekedést és a három műszakos termelési program bevezetését. Ezért került sor a 2014-es év folyamán az újbóli létszámbővítésre, év végén közel 4000 főt foglalkoztatott a vállalat.
– Egész csapatunk kiváló munkájának köszönhető, hogy pár héttel ezelőtt megkaptuk a „Magyarország Legvonzóbb Munkaadója” díjat – tette hozzá Thomas Geier, a Mercedes-Benz Manufacturing ügyvezető igazgatója.
Az autógyár Kecskeméten 5 millió euró helyi adót fizetett, amely 1,5 milliárd forintnyi bevételt jelent a város kasszájában. Az itt gyártott CLA modell nagyon keresett autó a világban, 180 országba mintegy 100 ezer darabot exportáltak a megyeszékhelyről.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Remek évet zárt a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. mutatja Ekkehard Philipp és Ingo Fröhlich
[/caption]Az USA piacán 27 ezer darab kelt el 2014-ben, kétszer annyi, mint egy évvel korábban. A sajtótájékoztatón Ekkehard Philip pénzügyi igazgató a számokat ismertetve arról is beszámolt, hogy a nemzetközi nagyvállalat összesen 1 milliárd eurót fektetett be Kecskeméten, ebből tavaly mintegy 100 milliót. Arról ugyan nem szólt, hogy az idén milyen üzleti eredményre számítanak, de arra utalt, hogy a tavalyinál ambiciózusosabbak a tervek. Megemlítette, hogy a 280 ezer főt alkalmazó Mercedes-konszern tavaly 130 milliárd eurós forgalmat ért el a világon. Szintén az elmúlt évben 5,7 milliárd eurónyi összeget költött a cég kutatási és fejlesztő tevékenységre, amit tervei szerint tovább fog növelni: csak az idén 13 milliárd euróra nő az említett szegmensben a befektetett összeg nagysága. Erre a minőségi fejlesztések érdekében van szükség, hangsúlyozta az igazgató.
Lapunk kérdésére Thomas Geier, ügyvezető igazgató elmondta: közvetlenül 27 magyar cég szállít alkatrészt a kecskeméti gyárba. Azon gondolkoznak hogyan lehetne ezt a számot bővíteni. Arra azonban nem kaptunk választ, vajon mekkora lehet a hazai hozzáadott érték egy-egy Kecskeméten gyártott autó értékében.

Figyelmet fordítanak a képzésre

– Fontos mérföldkő a szakképzési program terén 2014 májusa – hangsúlyozta Thomas Geier, ügyvezető igazgató. Ekkor fejezte be sikeresen tanulmányait az első 28 tanuló, akik mindannyian állásajánlatot kaptak a Mercedes-Benz gyárában. „Aktualitását is tekintve alkalmat ad az ünneplésre az az első helyezés, amelyet a „Szakma Sztárja” országos versenyen a szerszámkészítők szakmájában ért el egyik növendékünk Dolgos Bálint, aki a Kandó Kálmán középiskola diákja. A tanulót Samir Kismic és Mózer Ferenc szakoktatók készítették fel, akik a gyár munkatársai – tette hozzá a cégvezető.

 

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. nettó árbevétele

év 2011. 2012. 2013. 2014.

milliárd euró 0,123 0,92 2,096 2,809

forrás: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

 

<!-- Már 300 ezer autó elkészült a kecskeméti Mercedes-gyárban A hazai GDP több mint két százalékát állítja elő a kecskeméti Mercedes-gyár. Tavaly az előző évi 2,1 milliárdról 2,8 milliárd euróra növekedett a cég nettó árbevétele. Barta Zsolt A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. nettó árbevétele év 2011. 2012. 2013. 2014.

milliárd euró 0,123 0,92 2,096 2,809

forrás: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

Remek évet zárt a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. mutatja Ekkehard Philipp és Ingo Fröhlich -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!