Kultúra

2015.05.21. 18:07

A spárga verte a kacsát

Kevesebb volt a spárgaétel az idei kacsa-, és spárgaétkek napján Kelebián, de a „zöldségesek” végül lefőzték a többségben lévő „kacsásokat”.

Tapodi Kálmán

Kelebia Harmadik alkalommal rendezték meg a határtelepülés gasztronómiai fesztiválját, aminek alapját a két legjellemzőbb helyi termék: a spárga, illetve a kacsa adta.
A már hagyományosnak számító, egyre közkedveltebb rendezvényt idén testvértelepülési találkozó egészítette ki. A meghívottak között volt a vajdasági Kishegyes, Bajsa, Kelebija, Bácsfeketehegy, Topolya, valamint a romániai Nagyiratos is, akiknek képviselői szintén nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a közös sütés-főzésbe.
Tompa város díszvendégként volt jelen, a sátrukban helyet kaptak – az egy éves születésnapját ünneplő közös védjegy –, a Bácskai Becses termékei, melyeket kelebiai és tompai termelők bocsátottak a szervezők rendelkezésére.

A főzőcsapatok már kora reggel elfoglalták helyüket, hogy időben elkészíthessék a „versenyműveiket”. A készülő ételeket három fős szakmai zsűri bírálta. Illés Lajos, a zsűri elnöke, a kiskunhalasi Vári Szabó István Szakközépiskola tanára mellett, Mondovics József és Paskó Csaba, „Alsó-Kelebia” (Kelebija) plébánosa kóstolta végig a huszonnégy kacsa-, illetve tizenegy spárgaételt. A tárkonyos kacsaragu levestől, a tárcsán sült töltött kacsáig sorra születtek az ínycsiklandozó étkek, amik között különlegességeket is lehetett találni.

Blau Péter, a vajdasági Alsó-Kelebia polgármestere – aki évekig élt Afrikában –, igazi mediterrán étellel, ananászos kacsával készült, melyet egy Afrikában használatos, speciális edényben, parázson készített el.
Idén kevesebb spárgaétel készült, mint az elmúlt években, de a zsűri értékelésében kifejtette, hogy évről-évre meglepetésekkel, új megoldásokkal szolgálnak a versenyzők. Jánoska Zoltán – aki először vett részt ezen a rendezvényen –, szakácsként, maga is meglepődött, hogy spárgából milyen ötletes édességeket készítenek a kelebiai asszonyok. Mint elmondta: ezen felbuzdulva már a jövő évre készül, és azt tervezi, hogy ő is valamilyen édes spárgás csemegével fog indulni a versenyen.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Blau Péter parázson főzte ananászos kacsáját
[/caption]A spárga szereti a jó minőségű homokot

Kelebia – Szabadka egykori virágoskertje –, a spárgának is köszönheti fellendülését. A településen és környékén az 1960-as évek közepe óta termesztik a spárgát. A növény a homoktalajon hamar meghonosodott és a helybéliek is rájöttek a termesztés fortélyaira. A spárga szereti az ottani jó minőségű, tavasszal korán felmelegedő homokot, így akár 8-9 éven keresztül is intenzíven termel. A vízigényes spárga a telepítéstől számított második, harmadik évben már szedhető és értékesíthető.
Érdekesség, hogy az emberiség által egyik legrégebb óta termesztett növény, a spárga termesztése hazánkban csak a második világháborút követően lendült fel. Az egyik legjelentősebb termőterülete Kelebián található manapság is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!