Közélet

2015.05.13. 10:10

IQ központ az Izsáki úton

Kedden rakták le Kecskeméten a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont mögötti területen a KÉSZ csoport innovációs központjának alapkövét.

Barta Zsolt

Letették az IQ Ipari Innovácios központ alapkövét Kecskeméten.

Az IQ Ipari Innovációs Központ elnevezésű intézmény egy olyan nyílt, szellemi és technológiai műhely, amelyet a régió innovációs tevékenységének elősegítése érdekében uniós forrás segítségével hoznak létre. Az épület 7480 négyzetméter alapterületű, a kivitelezési költsége több mint 3 milliárd forint. A beruházással 26 új munkahelyet teremtenek. A költségből az Európai Unió több mint 2 milliárd forintot áll.

A központ alapkövét Csepreghy Nándor helyettes államtitkár, Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármester, Lénárt Szabolcs, az IQ Kecskemét Kft. ügyvezetője, valamint Szalados László, a kivitelező KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója közösen helyezték el.

Csepreghy Nándor kiemelte: – A kormány azt tervezi, hogy a 2020-ig terjedő uniós költségvetési időszakban 750 milliárd forintot szán a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység támogatására. Ez éppen háromszorosa az előző uniós költségvetési ciklusban az ágazatra költött támogatásnak. A K+F felgyorsítására azért is van szükség, mert sok magyar ötlet külföldi finanszírozással került ki a világpiacra, ezért az abból származó jövedelem és plusz hozzáadott érték is külföldre kerül.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Szemereyné Pataki Klaudia polgármester helyezte az időkapszulába a Petőfi Népe tegnapi számát
[/caption]Ma ugyanis az EU 500 millió polgára a világ lakosságának a 8 százalékát teszi ki, mely a világ javainak 25 százalékát állítja elő. Ugyanakkor a közösségen belül fizetik ki a világon a szociális juttatások 60 százalékát – mondta a helyettes államtitkár. A gazdaság felpörgetésének eszköze az innováció lehet. Erre jó példa az a szellemi és technológiai műhely, amelyet a régió innovációs tevékenységének elősegítése érdekében hoznak létre.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a város fejlődésének történetébe illesztette a felépülő innovációs központ megvalósítását. Külön kiemelte, hogy a legszínvonalasabb városi szálloda mögött épül fel az új intézmény, mely a KÉSZ vállalatcsoport dinamikus fejlődését is mutatja.
Az ünnepségen az is elhangzott, hogy a központ tevékenységével egy ötlet megszületésétől, egészen a piacra vitelig képes támogatni az innovációs beruházásokat. A beruházás környezete is jelképezi a központ céljait, hiszen üzleti, oktatási és technológiai környezetben épül, a Kecskeméti Főiskola, a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont, valamint a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. által határolt területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!