Közélet

2015.05.05. 18:58

Épül már az új körforgalom

Járdabontással, favágással és útzárásokkal megkezdődött Baján a városközpont új körforgalmának építése, érdemes alternatív útvonalakat keresni.

Kubatovics Tamás

A Bajcsy-Zsilinszky, Kazinczy és Árpád utcák találkozásánál építendő műtárgy szükségességéről megoszlanak a vélemények, tervezése az országos nyilvánosságba emelte Baját az utóbbi hetekben. A Közbeszerzési Értesítőben megjelentek szerint ugyanis egyetlen pályázóként a Duna Aszfalt Kft. vett részt a versenyben.

– Mást nem is kereshetett volna meg az önkormányzat a céggel kötött keretmegállapodás értelmében – mondta el dr. Papp Zoltán jegyző a városatyák múlt heti ülésén. A város 2013-ban kötött ilyen szerződést a társasággal, korábban 2008-tól hasonló megállapodás volt érvényben. Eszerint egyes mélyépítési munkák tervezéséhez és kivitelezéséhez nem szükséges külön eljárásokat lefolytatni, a szerződésben rögzített egységárak figyelembevételével állapítják meg a konkrét fejlesztések árait.
A két évre szóló szerződés megtalálható a hivatal honlapján, a mellékleteket azonban nem tartalmazza a dokumentum. Hajdú Miklós, a Sikeres Bajáért frakció vezetője furcsállotta, hogy egy hónapja még csupán lehetőségként került szóba erre a területre a körforgalom, most pedig már kész tervek is vannak.

Mint kiderült: a nagy turisztikai pályázat részeként alakítják át a csomópontot. A 2,1 milliárd forintos projekt része a kerékpárút-építés, a víziszínpad korszerűsítése, az egykori ifjúsági ház átalakítása, a két szigetet összekötő híd megépítése, valamint az Pandúr Ökopark kialakítása. A június végéig futó projekt honlapján nincs nyoma a körforgalom-építésnek.
Fercsák Róbert (Fidesz-KDNP) polgármester viszont örömteli fejleményként beszélt erről a lehetőségről. A kivitelezés költségeit ugyanis elszámolhatják a projektben.

– Pontosan lehet tudni, hogy ilyen nagy projektben a tervmódosítás az egész folyamat természetes része. Lehet, hogy a legelején nem volt benne a körforgalom, de most igenis benne van. Ez a szerencsénk, egy elképesztően balesetveszélyes helyen megépíthetünk egy körforgalmat a nagyturisztikai pályázat keretében. A tervezés 8 millió forintja nincs benne, de egy körforgalomnál a közműkiváltások ennél sokkal nagyobb költségek lehetnek. A városi költségvetésben tervezésekre szánt keretből pedig finanszírozható a városra jutó összeg – fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!