Közélet

2015.05.04. 14:35

Flashmobbal tiltakoznak az igazgatóváltás miatt

Villámcsődületet szervez Kecskeméten keddre a Megvédjük a Bányait facebook-csoport amiatt, hogy a múlt heti közgyűlésen a városvezető Fidesz-KDNP frakció tartózkodott az eddigi igazgató pályázatának támogatásától.

H. I.

Mint arról beszámoltunk, múlt csütörtökön a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium intézményvezetői pályázatával foglalkozott a helyi képviselő-testület. A véleményezést a fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kérte a közgyűléstől (a kinevezésről a KLIK dönt, az önkormányzatnak, mint működtetőnek csak véleményezési joga van).

A pozícióra egyedül az iskolát 1993 óta vezető jelenlegi igazgató, dr. Lukács Lajos nyújtott be pályázatot, ebben a közgyűlési előterjesztés szerint „a változó közneveléshez alkalmazkodó intézmény múltjára építő konkrét fejlesztési célokat fogalmazott meg”. A Mák Kornél által jegyzett előterjesztésben az szerepelt, hogy javasolja a közgyűlésnek az eddigi vezető további öt évre történő megbízásának támogatását, és a határozat-tervezetben is ez az egy döntési verzió szerepelt. Az Esélyteremtési Bizottság április 27-ei ülésén elfogadásra javasolta az anyagot. Amely ugyanakkor három nappal később, a képviselő-testületi szavazás során egy nem voks mellett csak hat igent kapott (ötöt az ellenzék tagjaitól), a városvezető Fidesz-KDNP frakció tizenkét képviselője tartózkodott. Azaz a Lukács Lajost támogató határozat nem kapott többséget, nem fogadta el a közgyűlés. Vita nem volt, kérdés, hozzászólás, indoklás nem hangzott el, a napirendi pont tárgyalása körülbelül egy perc alatt lezajlott (Lukács Lajos egyébként nem kérte a személyét érintő ügy zárt körben való tárgyalását).

Vasárnap aztán a facebook-on Megvédjük a Bányait néven csoport szerveződött, itt a hozzászólások között például azt írják, hogy Lukács Lajos személye a garancia arra, hogy az iskola szellemisége, pedagógiai programja ugyanolyan sikeresen és minőségben menjen tovább. A kezdeményezéshez hétfő délutánig már több mint 1500-an csatlakoztak. A csoport kedd délután fél 5-re az iskola elé flashmob-ot szervezett, hogy az igazgató melletti tüntessenek.

Az ügyben hétfőn megkerestük a Bányai Júlia Gimnázium igazgatóját, akinek kinevezése tudomásunk szerint az idei tanév végéig szól. Lukács Lajos azonban nem kívánt nyilatkozni sem a képviselő-testületi szavazással, sem a villámcsődülettel kapcsolatban.
Szerettük volna feltenni kérdéseinket Mák Kornél oktatási ügyekért felelős alpolgármesternek, ő azonban az önkormányzat kommunikációs vezetőjéhez irányított minket. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ha a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ véleményezést kért a témában képviselő-testülettől, a tizenkét tartózkodó szavazat tekinthető-e véleménynyilvánításnak? És hogy mi volt az indoka, hogy a városvezető koalíció nem támogatta az egyedüli pályázó pályázatát?

- Lukács Lajos eddigi vezetői tevékenységét, érdemeit az önkormányzat elismeri. Ugyanakkor a városvezető koalíció azt tartaná demokratikusnak, ha több jelölt pályázatát lehetne véleményezni. A tartózkodás nem Lukács Lajos igazgató úr pályázata ellen szólt, hanem véleménynyilvánítás arra vonatkozólag, hogy a gimnázium érdekeit is az szolgálná, ha többen pályáznának az intézmény vezetésére – nyilatkozta Takács Valentina, hozzátéve: az önkormányzatnak csak véleményezési joga van, „egyéb szervezetekhez hasonlóan”.

– Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy a megye legeredményesebb gimnáziuma vezetőjének pályázatát nem támogatta a közgyűlés fideszes többsége. Nem értjük, hogy miért került erre sor, nincs rá magyarázat, értetlenül állunk az eset előtt – mondta Király József szocialista frakcióvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!