Közélet

2015.05.04. 13:03

Versennyel emlékeztek a lezuhant vadászpilótára

Egykori nagykőrösi iskolájában idén is megemlékeztek Rácz Zsolt vadászpilóta alezredesről, aki 1998. július 23-án 43 éves korában halt hősi halált a kecskeméti repülőnapot megelőző sajtótájékoztatón rendezett bemutató-repülés közben.

Popovics Zsuzsanna

Szülővárosában minden esztendőben – idén tizenhetedik alkalommal – megrendezik a Rácz Zsolt Fizika versenyt, így őrizve a tehetséges sportoló és kiváló tanuló emlékét.
A Petőfi Sándor Általános Iskolában Kőrös Irén pedagógus, Rácz Zsolt egykori osztálytársa szervezi töretlen lelkesedéssel és kitartással az emlékversenyt. Idén ötvenkét hetedikes-nyolcadikos diák tette próbára fizikatudását, Pest- és Bács-Kiskun megye iskoláiból. A díjakat ezúttal is Rácz Adrienn, a hősi halált halt pilóta testvére ajánlotta fel.

A szellemi erőpróbát megelőzően Kőrös Irén emlékezett Rácz Zsoltra. Ismertette a kiemelkedő képességű vadászpilóta életútját, aki az osztálytársak, később a munkatársak, halála után pedig kiváló diákok példaképe lett. Rácz Zsolt alezredes rajongással szerette hívatását, a repülést. Jó barátságban volt a gépekkel, azok is mindig meghálálták neki a törődést. De a szeretett vadászgépe 1998. július 23-án nem működött úgy, ahogyan kellett volna. Pilótája mezőgazdasági terület fölé kormányozta, katapultálásra pedig már nem maradt idő… A hősi halált halt vadászpilóta emlékére a „Nélküled” című vers hangzott el.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Félszáz diák tette próbára fizikatudását
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!