Közélet

2015.05.03. 22:30

Két diák lépett a dobogóra

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idén nyolcadszor rendezte meg a szakmai tanulmányi versenyeket és a hozzájuk kapcsolódó rendezvényeket összefogó Szakma Sztár Fesztivált, melyen két megyei diák szerzett érmes helyezést.

Barta Zsolt

Dolgos Bálint szerszámkészítő szakmában kapott arany érmet. A győztes diák a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskolája tanulója. Felkészítői Raj Ferenc és Mózer Ferenc voltak.

Szintén kiválóan szerepelt Szabó Ferenc, aki a gépi forgácsoló szakmában 3. helyezést ért el. Ő a kiskőrösi Wattay Középiskola és Szakiskolája tanulója. Felkészítő tanárai Molnár László és Ungvári Ákos voltak. Az országos rendezvényen 39 szakmában versenyeztek a középiskolások. Az eredményhirdetésen Parragh László országos kamarai elnök arról beszélt, a Szakma Sztár Fesztiválon 192 diák jutott a döntőbe. A versenyen elért eredményük alapján a tanulók 82 százaléka teljesítette a szakmunkásvizsga feltételeit, és ezzel mentesül a záróvizsga alól. Rekordot döntött a rendezvény azzal is, hogy az idén 15 ezren keresték fel a Szakma Sztár Fesztivált, a látogatók több mint 60 százaléka pályaválasztás előtt álló iskolai tanuló volt.

Az MKIK elnöke elmondta, hogy sikerült megállapodni a 2018-as európai szakmunkásverseny, az EuroSkills magyarországi megrendezéséről. Kiemelte: a rendszerváltó országok közül először Magyarország rendez a térségben európai szakmunkásversenyt, ez pedig ránk ráirányítja a figyelmet, tovább erősíti a magyar szakképzést. A versenyre 5500 tanuló jelentkezett. Az MKIK az év elején – a területi kamarák közreműködésével – valamennyi megyeszékhelyen biztosította  az írásbeli elődöntők lebonyolítását, amelyeken mintegy 4600 versenyző indult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!