Közélet

2015.05.03. 21:48

Nincs elegendő bérkeret az újabb szakorvosokra

A városi kórház és az önkormányzat támogatási együttműködéséről döntöttek legutóbbi ülésükön a félegyházi városatyák.

Vajda Piroska

A város kasszájából a szakrendelések fenntartására és az ellátás színvonalának emelésére közel havi 1 millió forintot biztosítanak. A támogatást egyhangúlag szavazták meg a képviselők.
– Tovább már nem lehet húzni a nadrágszíjon, újabb takarékoskodási intézkedések bevezetése blokkolná az egyes szakrendelések működését, melyeket azonban a jelenlegi finanszírozásból képtelenség megfelelő színvonalon fenntartani – nyilatkozta lapunknak dr. Körtvélyessy András, kórházigazgató. Elmondta, a területi ellátásukhoz tartozó önkormányzatoktól többek között a gyermekszakrendelés működtetéséhez kérnek támogatást. A jelenlegi 20 órában csak akkor tudják fenntartani, ha az ellátás veszteségét fedezik az önkormányzatok. A szemészeti, valamint a kardiológiai szakrendelés és a szív ultrahang várólistájának egy hónappal történő csökkentését csak újabb szakorvosok alkalmazásával tudják biztosítani, ehhez azonban nem áll rendelkezésükre a megfelelő bérkeret.

Ugyanakkor a sürgősségi fogadóhely is veszteségesen működik, amihez szintén az önkormányzatok segítségét kérte a kórház vezetése. Az igazgató elmondta, a városi kórház és rendelőintézet szakrendeléseinek működéséhez, illetve az ellátási színvonal emeléséhez a településektől lakosság arányában kérnek támogatást. Kiskunfélegyházától havonta közel 1 millió forintot, összességében pedig 1 280 000 forint támogatásra számítanak az önkormányzatoktól.

A félegyházi képviselő-testület tagjai megosztottak voltak a támogatás kérdésében. Többen azért aggódtak, hogy hasonló helyzetbe kerül a város, mint korábban, amikor 2011-ben már 300 millió forinttal járult hozzá az önkormányzat a kórház működtetéséhez. Most pedig úgy kell támogatniuk az intézményt, hogy nincs is a város tulajdonában. Néhány városatya szerint félő, hogy a félegyháziak pénzét nem a félegyházi kórházra fordítják, hanem elveszik a nagy megyei kalapban.

Dr. Körtvélyessy András azonban megnyugtatta a képviselőket, hogy a három kórház – a kecskeméti, a kalocsai, és a félegyházi – gazdálkodása teljesen külön választható. Ugyanakkor az orvosok elvándorlására is felhívta a városatyák figyelmét. Mint mondta, amennyiben nem tudják a megfelelő körülményeket biztosítani, máshol keresnek munkát. És mint tudjuk nagyon sok helyen tárt karokkal várják őket. Hosszas vita után, végül megszavazták a képviselők a kórház támogatását. Ha a környező települések nem támogatják az intézményt, újra a félegyházi városatyák elé kerül az ügy. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!