Kultúra

2015.04.24. 19:31

Illatos borok versenye

Hazai nemesítésű szőlőből készült bor akkora sikert talán nem futott be mint a cserszegi fűszeres. Soltvadkerten tegnap rendezték meg a XX. Cserszegi Fűszeres és IV. Irsai Olivér Országos Bor- és Párlatversenyt, melyre 113 mintával neveztek 17 borvidék pincészetei.

Barta Zsolt

Könnyed, gyümölcsös és illatos borból kevés készül a kontinensen. Nyugat-Európában 2-3 ezer forint közötti árat is elkérnek palackjáért. A hazai borászok szerint erre a piacra lehetne betörni a cserszegi fűszeressel és az Irsai Olivér borokkal, melyek országos versenyét rendezték tegnap Soltvadkerten.
Bakonyi Károly cserszegtomaji szőlész még 1960-ban keresztezte a kecskemétinek számító Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajtákat, melynek eredményeként született meg a cserszegi fűszeres. A népszerű szőlőt ma 4225 hektáron termesztik idehaza. A belőle készült bor országos versenyének rendezési jogát adta át még 2009-ben Bakonyi Károly a soltvadkerti Frittmann János borásznak, aki a tegnapi megméretés fő szervezője volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A borbírálat látszólag könnyű, valójában felelősségteljes feladat
[/caption]Soprontól Egerig 17 borvidékről 58 cserszegi fűszeres-, 48 Irsai Olivér-, 15 cuvée bor, illetve 18 pálinka is érkezett. A verseny fő védnöke Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár volt, aki tegnap szakmai tanácskozást vezetett a városháza dísztermében. A borverseny elnöki tisztét dr. Kállay Miklós, a Magyar Borakadémia elnöke vállalta. A rendezvényt megnyitó Lehoczki Ferenc polgármester üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy ma még a város hegyközsége a legnagyobb Magyarországon (3000 ha), de a kiszámíthatatlan piaci viszonyok miatt tavaly 50 hektárral csökkent a parcelláik területe. Tíz éve 1800 hegyközségi tag volt, ma már csak 900 a számuk, akik azonban 621 hektáron művelik a cserszegi fűszerest. Arról is szólt, hogy alig 120–125 forintért viszik el a hazai bort, miközben 75–80 forintért érkezik az olcsó olasz bor. Történik ez annak ellenére, hogy tavaly óta jogszabály lassítja az asztali kategóriájú folyadék importját. Ez pedig piaci feszültségeket okoz idehaza.

Czerván György államtitkár nyitotta meg a tegnapi versenyt, aki azt mondta, hogy felesleges megkülönböztetni az alföldi és a hegyvidéki borokat. Két fajta bor van: jó és rossz. Kedvenc borai az ezerjó és a kadarka. Arról is szólt, hogy hozzá is eljutottak a borászok importtal kapcsolatos jelzései, melynek a megvizsgálásától nem zárkózott el. (Erről és más kérdésekről a városháza dísztermében tanácskoztak a minisztérium és a borvidékek képviselői.)
A verseny után dr. Kállay Miklós, a Magyar Borakadémia elnöke lapunknak elmondta, hogy tökéletes rendezés, nagyszámú borminta és hozzáértő zsűri értékelte a borokat. A tavalyi mostoha időjárás ellenére lehetett jó illatos borokat készíteni. A borkedvelők pedig nyugodtan leemelhetik a polcokról a cserszegiket és az Irsaiakat, mert olyan termékek születtek, melyek a fogyasztók igényeit kielégítik. 

Az rozágos borverseny eredményei:

A zsűri a legjobb cserszegi fűszeresnek járó különdíjat Hrutka Zoltánnak (Egri borvidék) ítélte.
A legjobb Irsai Olivér díjat a Borpalota Borászati Szőlőbirtok (Mátrai borvidék) kapta.
A legjobb pálinkának járó elismerést Kiss Gábor (Soponya) érdemelte ki
A legjobb Irsai Olivér pálinka díjat a soltvadkerti Frittmann Testvérek Kft. kapta.
A társadalmi zsűri különdíját a Frittmann Testvérek Kft. Irsai Olivér bora nyerte. 
A Kunsági Borvidék Hegyközségének a különdíját Irsai Olivér boráért, a soltvadkerti Jurinovics Vilmos, a kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kertészeti Szakközépiskolájának végzős bor- és pezsgőgyártó diákja kapta.
A soltvadkerti önkormányzat különdíját a Font Pincészet 2014-es szüretelésű Irsai Olivér bora érdemelte ki.

 

Címkék#soltvadkert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!