Közélet

2015.04.24. 16:49

Tudja, milyen magas a régi kocsma lépcsője

Pénteken tanítóként fejezte be a munkahetet Szegeden, hétfőn Csávolyon polgármesterként kezdte az újat. Fél éve módosított pályát Hamháber Norbert, aki négy jelölt közül lett szülőfaluja első embere függetlenként. Önkormányzati ismereteket a német kisebbségi testületben szerzett 2006-tól. Tapasztalatairól és terveiről kérdeztük.

Kubatovics Tamás

– Egy-két órát aludtam a választás éjszakáján, ilyenkor örömmámorban úszik az ember. Nem tudtam felfogni az eredményt. Sem aznap, sem azon a héten. Igazából három hónap után tudatosult bennem, hogy mivel bíztak meg. Fáradtan álltam a változás küszöbén, mert addigi életem több szálát el kellett varrnom, a tanítói állásból fizetés nélküli szabadságra jöttem és főállású polgármester lettem – idézi fel az őszi történéseket. Azt sem titkolja, hogy mikor fogalmazódott meg benne először a polgármesterré válás ötlete. – Egy 2005-ös waiblingeni testvértelepülési út során kezdtem rajta gondolkodni. Természetesen ez sok évig érlelődött bennem és hosszú ideig senkinek nem beszéltem róla. Ahogy tavaly ősszel a várható eredményről, az esélyekről sem. Persze aki nem bízik magában, az ne induljon egy ilyen vetélkedésben. Kedvező tapasztalat volt egyébként, hogy a választáson szintén indult elődömtől az átadás-átvétel során méltóságteljesen vehettem át a feladatokat. Azóta tapasztalhatom, hogy a polgármesterkedés – nem panaszkodva, inkább büszkélkedve mondom – hétfőtől vasárnapig 0-24 óráig tart, ezért jó lenne ha egy hét 200 órából állna – mondja. Hozzáteszi: már többen megkérdezték tőle, hogy nem bánta-e meg a pályamódosítást, de erre határozott nem a válasza, mindig becsületesen és büszkén viseli a tisztséget, akkor is, ha vannak nehézségek. Viszont javarészt ezek megoldására koncentrálhat, mert odahaza csak saját szobáját kell rendben tartania. Igaz, esténként nem regényt, hanem például a helyi építési szabályzatot vagy törvényi hátteret olvasgat. Mivel a szülői ház biztonságát és kényelmét élvezi, ezért még azt is elmondhatja magáról, amit kevés polgármester állíthat: szó szerint kell érteni, hogy édesanyja reggelente megfújja a kakaóját.

Csávoly nevét gyakran említik az adótorony, a nyári hőmérsékleti csúcsok, valamint a településen működő, ám a nemzetközi piacokon vitézkedő Mogyi Kft. székhelyeként. Utóbbit sok helyen látnák szívesen adófizetőként.
– Kétélű dolog egy sikeres cég jelenléte. Egyrészt munkahelyet és bevételt biztosít, de azt is látni kell, hogy például az idei állami támogatásnál a helyi adóerő-képességre hivatkozva kisebb összeget kap az önkormányzat. Nálunk ez a működés esetében 18 millió forint elmaradást jelent. Összességében pedig elmondható, hogy tavaly 190 millió forint volt a költségvetésünk, idén 150. De nem kívánunk iparűzési adót emelni – fogalmaz a polgármester. A hivatalos kánikulai adatok említésénél mosolyog, hiszen azokat a bajai állomáson rögzítik, a nevezetes adótorony kapcsán pedig bevallja, hogy szívesen körbenézne a csúcsáról, ha nyílna rá lehetőség.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Jelentősen megváltozik az 55-ös út Csávoly és Baja közötti, halálútként is emlegetett szakasza
[/caption]– Jelenleg két olyan nagyberuházás érinti Csávolyt, amelyekhez egyetlen fillérrel sem kellett hozzájárulnunk. Ilyen az 55-ös főút korszerűsítése, amihez az út menti belvízelvezető árkok rekonstrukciója is hozzátartozik, valamint az ivóvíz-javítási projekt, aminek részeként új vízmű létesül, innen Józsefházára is megy majd vezeték – sorolja Hamháber Norbert. Kiemeli továbbá, hogy 103 embernek tudnak munkát biztosítani öt Start munkaprogramjukkal. Ezek között említi az útjavítást, amire nyáron kerítenek sort, mert a melegaszfaltos kátyúzás időállóbb megoldást kínál.  
A jövő nagy feladatként pedig a csatornázást jelöli meg, ami érzékeny téma, mert ma még sok helyen olcsóbb megoldás az évenkénti szippantás. Ráadásul náluk nincs belvízprobléma, hiszen az Alföld egyik legmagasabb pontja mellett fekszik a község, árkaik nem az elvezetést, hanem a szikkasztást szolgálják. A domborzati viszonyokat így érzékelteti: a csávolyi régi kocsma alsó lépcsője egy szintben van a bajai kiscsávolyi templom keresztjével.   

NÉVJEGY: Hamháber Norbert

Baján született 1982-ben, családja csávolyi. A bajai Szent László ÁMK-ban érettségizett, az Eötvös József főiskolán szerzett tanítói diplomát 2005-ben. Szentesen kezdett tanítani, majd egy év után Kunfehértón pedagógusoskodott 2012-ig, innen Szegedre került. A csávolyi német kisebbségi önkormányzat elnöke lett 2006-ban, 2014 őszén választották polgármesternek. Emellett a német önkormányzat elnöki tisztét is betölti. Barátnője van, eljegyzését is a jövő dolgának tekinti. Hobbija a horgászat lenne, idén egyszer nyílt rá alkalma.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Hamháber Norbert
[/caption]

 

Jelentősen megváltozik az 55-ös út Csávoly és Baja közötti, halálútként is emlegetett szakasza Hamháber Norbert -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!