Közélet

2015.04.20. 17:40

Kétszer álltak dobogóra

A senior csapatok közül a kecskeméti GAMF-Kart csapat gokartja vitte el a legjobb konstrukcióért járó díjat a szombati versenyen, abszolút kategóriában a dobogó második fokára állhattak fel.

Zsámbóki Dóra

Lezárult az önjáró gokartok diadalának második évada. Szombaton a Papp László Budapest Sportarénában rendezték meg a Go-Kart, Go-Bosch! projekt 3 éven át tartó rendezvénysorozatának második nagy állomását: a versenyt. A helyszínen 10 magyar felsőoktatási intézmény diákjai, maximum 22 fős csapatokban mérették meg gokartjaikat különböző versenyszámokban. A Senior csapatok már 2013 ősze óta dolgoznak gokartjaikon Bosch alkatrészeket felhasználva. A Junior csapatok 2014 őszén csatlakoztak a versenysorozathoz, így ők idén debütáltak. Mindkét kategória diákjainak feladata az, hogy egy általuk tervezett és kivitelezett rendszerrel szereljék fel a rendelkezésükre bocsátott gokartot. Minden évben újabbnál újabb feladatok és kihívások várnak a versenyzőkre. A végső cél 2016-ra, hogy a versenyzők innovatív megoldásaikkal egy önjáró gokartot hozzanak létre. A versenynapon közönség előtt mérték össze tudásukat a csapatok és bemutatták fejlesztéseiket, több hónapos munkájuk eredményeit.

A junior és senior csapatok is 3-3 díjkategóriában versenyeztek. Komoly és szigorú szakmai zsűri értékelte a masinákat és azokat a műszaki megoldás alapján pontozta. Ez alapján díjazták a legjobb konstrukciót, a legokosabb gokartot, továbbá a legjobb csapatmunkát. Az összesített eredmények adták ki végül a Go-Kart! Go-Bosch! verseny abszolút győzteseit. Az abszolút győztes junior csapat egymillió forintot nyert, az abszolút győztes senior csapat másfél millió forintot vihetett haza.

Az idei versenyszámok már előrevetítették a harmadik év teljesen önjáró jármű megalkotásának lehetőségét. A beépített alkatrészek a Bosch fejlesztései, amelyet a cég adott át a csapatok részére, de az igazi kihívás ezek rendszerbe szervezése volt. A pályára kilátogatott nagyszámú közönség azonban nem csak a jövő vezetéstechnikai bravúrjait csodálhatta meg. Igazi versenyélményt nyújtottak a gyorsulási etapok, illetve a mért idejű körök is. Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője elmondta: „Érdekfeszítő időutazáson vehettünk részt valamennyien. Ezek a fiatal versenyzők futurisztikus gépeikkel megidézték az önjáró autók világát és a Bosch innovációjának jövőbe vezető elképzeléseit. Hat hónap megfeszített munkája látványosan elevenedett meg az Arénában. Itt ma mindenki nyert.”

A díjak a versenynapi eredmények és a fejlesztési időszak teljesítményéből adódtak össze. Az értékelés szempontjai között a különböző komponensek technikai megvalósítása, eleganciája, kifinomultsága és fejlettsége mellett a csapatmunka és a projektmenedzsment is kiemelten fontos szerepet játszott. A párhuzamos parkolást, a projekt teljes időtartama alatt kötelező dokumentációt és a manőverekhez szükséges rendszerek kapcsolatát is pontozták a versenyben. Ezek összességéből alakult ki a Legjobb Konstrukcióval bíró járgányok listája. Ez a díj azért jelentős, mert a példaértékű dokumentációs és prezentációs készség elengedhetetlen a XXI. század üzleti kommunikációjában. A kecskeméti GAMF-Kart csapata olyan innovatív kultúráról tett tanúbizonyságot, amely a siker egyik alapvető biztosítéka ebben a szakmában. A senior csapatok közül az ő gokartjuk vitte a pálmát.
Mivel a kecskeméti különítmény a másik két díjkategóriában is jeleskedett és a profizmus, a kreativitás együttese mellett az összetartás ereje is vezette őket, a 2015-ös Go-kart, Go-Bosch! verseny abszolút kategóriájában a második helyet szerezték meg a senior csapatok között.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!