Közélet

2015.04.18. 17:39

Változtak az esküvői szabályok

Elfogadták a városatyák a házasságkötés helyi szabályainak módosításáról szóló javaslatot, valamint az anyakönyvi eseményekhez igény szerint biztosított szolgáltatások új tarifáit.

Kubatovics Tamás

A házasságkötések lehetséges helyszínei közé került a Díszterem mellett az anyakönyvvezetői iroda, a hivatal Türr terme, továbbá a Bácskai Kultúrpalota, illetve a Belvárosi Közösségi Ház. Utóbbi két helyszín akkor jöhet szóba, ha a városháza foglalt. A Halfőző Fesztivál, valamint különleges biztosítást igénylő városi rendezvény idejére nem adható engedély anyakönyvi eseményhez, így házasságkötéshez sem. Változik az anyakönyvvezetők díjazása, ők munkaidőn, illetve hivatalon kívüli szertartások esetén a korábbinál nagyobb összeget kapnak.

Vitát nem keltett a javaslat, a hivatal illetékesei azonban nemtetszésüknek adtak hangot a módosítási javaslatról lapunkban megjelentekkel kapcsolatban. A napirendre fordított 8 perc lényegében ezzel telt. Dr. Papp Zoltán jegyző úgy fogalmazott: a cikk nem teljeskörűen, részleteket kiragadva nem feltétlen azt a képet sugallta, amit az előterjesztés takart. Dr. Pápai Mária, az igazgatási iroda vezetője kritikai megjegyzései között egyebek mellett azt közölte, hogy a halfőző fesztiválkor az anyakönyvvezető sem léphet be a hivatalba, a szigorúan őrzött okiratok és kellékek híján pedig értelemszerűen nem lehet szertartást tartani. Többször kiemelte, hogy nem létezik a cikkben használt esküvőrezsi kifejezés, a Díszteremnek pedig nincs bérleti díja, mert az és az egyéb hivatali helyiségek kifejezetten térítésmentesen állnak a felek rendelkezésére.

Ezt követően a városatyák megszavazták az anyakönyvi esemény szertartásokhoz igényelhető különböző szolgáltatások 2004 óta változatlan díjainak változtatásáról szóló javaslatot. Köztük az esemény elkészítéséért, a technikai feltételek biztosításáért fizetendő tarifát, ami a Díszterem, a Kultúrpalota vagy a Belvárosi Közösségi Házban esetén 3000(+áfa) forint lett. Igaz, még az emelést követően sem éri el a Díszteremre számított 3882 forintos önköltséget. Az előterjesztésben az áll, hogy ezt a tételt kizárólag a ceremónia nélküli szertartások esetén nem hárítja át az önkormányzat, a terem használatával járó költségeket - klíma, világítás, fűtés, stb... - a hivatali munkaidőn kívüli szertartások esetén meg kell fizetni. A házasságok döntő többségét szombaton kötik.

 

Címkék#Baja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!