Közélet

2015.04.17. 07:11

Fellázadtak a félegyházi szülők, a diákok és a tanárok: új igazgatókat akarnak

Új igazgatót szeretnének a kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola és tagintézménye, a Platán Utcai Általános Iskola élére a szülők, a diákok és a tanárok egyaránt. Elégedetlenségüknek több fórumon is hangot adtak már, aláírásokat gyűjtöttek, de a végleges döntést a szakminiszter hozza meg.

Vajda Piroska

„Szülők, diákok és tanárok óriási szavazati többséggel ma végre nemet mondtak a József és Platán iskolák jelenlegi vezetőire!” – írta közösségi oldalán az egyik szülő a szerdai szavazás után, ahol Mester Ernő igazgató és Juhász Béláné tagintézményvezető visszahívásának kezdeményezéséről döntöttek a diákönkormányzat, a szülői közösség tagjai, és az intézmény közalkalmazottai.

A szavazás eredményeként a diákönkormányzat 26 igen és 7 nem, a szülői közösség 39 igen és 5 nem, az alkalmazotti közösség 69 igen és 18 nem szavazattal úgy foglalt állást, hogy Mester Ernő igazgató megbízása visszahívásának kezdeményezését támogatja. Juhász Béláné tagintézményvezető esetében ugyanerre a kérdésre a diák önkormányzat 11 igen és 7 nem, a szülői közösség 28 igen 0 nem, az alkalmazotti közösség 67 igen és 20 nem szavazattal mondott igent – tájékoztatta lapunkat Csányi József polgármester.

Az előzményekkel kapcsolatban elmondta: a két nagy múltú iskolát 2007-ben vonták össze. Pontosabban hármat, csakhogy tavaly, szintén szülői kezdeményezésre a Dózsa György Általános Iskola már kivált az integrációból. Február elején pedig a Platán Utcai Általános Iskola szülői közössége is kérelmezte a tankerületnél a tagintézmény kiválását. Több, mint 250 szülő támogatta aláírásával a kérelmet. Főként azért, mert az intézmények összevonása után a Platán utcai iskola tradíciói és a minőség iránti igény háttérbe szorult a gazdasági szempontok mellett. Sérelmezték, hogy minden kérdésben az összevont intézmények vezetése hoz döntést, így feledésbe merültek a Platánra jellemző pedagógiai elvek, hagyományok és tradíciók. Ugyanakkor elfogadhatatlannak tartják, hogy a Platán iskola alapítványi bevételeit a székhely intézmény érdekében használták fel. A szülők ezért arra kérték a tankerület igazgatóját, hogy támogassa a Platán utcai intézmény kiválást.

Természetesen az üggyel kapcsolatban megkerestük az érintett iskolaigazgatókat is. Mester Ernő annyit közölt lapunkkal, hogy a munkáltató döntéséig nem szeretne nyilatkozni. Juhász Bélánét is kerestük az iskola telefonszámán, de nem értük el, mobilszámát pedig nem adhatták ki munkatársai.

A visszahívásról Balog Zoltán szakminiszter dönt majd
Csányi József polgármester elmondta, a szülők kezdeményezéséről nem dönthetett egy személyben a félegyházi tankerület igazgatója, ezrét állásfoglalást kért a feletteseitől, akik arról tájékoztatták, hogy az intézmények szétválasztására nincs lehetőség. Ezt követően kezdeményezték a két igazgató visszahívását a szülők, akik Mester Ernővel szemben pénzügyi és morális, Juhász Bélánéval szemben pedig szakmai alkalmatlanság és stílusbeli kifogásokat fogalmaztak meg – tette hozzá a polgármester, aki azt is elmondta, következő lépésként a képviselő-testület véleményezi az alulról jövő kezdeményezést. Avisszahívásról Balog Zoltán szakminiszter dönt majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!