Kultúra

2015.03.27. 18:29

Minden gyerekért megküzdök

Magyar bronz érdemkeresztet adományozott gyermekvédelmi munkája elismeréseként Pintér László Józsefné részére a magyar köztársasági elnök. A kiskunfélegyházi szakembert kedden munkatársai is köszöntötték a jeles alkalomból.

Vajda Piroska

Pintér Lászlóné Ildikó, aki több mint harminc éve dolgozik a Kiskunfélegyházi Járási Gyámhivatal gyámügyi ügyintézőjeként nemzeti ünnepünk előestéjén Lázár Jánostól, a miniszterelnökséget vezető minisztertől vehette át a kitüntetést a Várkert bazár rendezvénytermében.
Ildikó lapunknak elmondta, habár mindig gyerekekkel szeretett volna foglalkozni, véletlenül került a gyámhivatalba, de egyáltalán nem bánta meg, hogy ide sodorta az élet.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Érdemkereszttel ismerték el a félegyházi szakember munkáját
[/caption]– Boldog gyermekként nőttem fel és azt szeretném, ha minden gyereknek boldog gyermekkora lehetne. Ezért kollégáimmal próbálunk mindent megtenni értük – hangsúlyozta a kitüntetett. – A gyámügyi munka nagyon sokrétű, a városban működő jelzőrendszeren keresztül kapunk jelzést arról, ha valahol szükség van a segítségünkre. A célunk, hogy a gyerekeket mindenképp a családjaikban tartsuk. Ha ez végképp nem sikerül, akkor sajnos ki kell emelnünk őket. De mindig azért küzdök, hogy megfelelő helyre kerüljenek. Olyan nevelőszülőkhöz, ahol megkaphatják mindazt, amit a saját családjukban nem – tette hozzá Ildikó.
Elmondta még, hogy a gyámhivatali munka részét képezik a gondnoksági ügyek, amikor a felnőtt emberek nem képesek saját ügyeik intézésére belátási képességük, szellemi állapotuk miatt. Ilyenkor különösen odafigyelnek arra, hogy ne érje őket károsodás, hogy véletlenül se csapják be őket.

A félegyházi szakembertől azt is megtudtuk, a gazdasági változások a gyámügyek területén is lecsapódnak. – Habár mindig elsődleges szempont, hogy csak anyagi okokból soha nem választunk el egyetlen gyermeket sem a szüleitől. Ám, a nehéz helyzetbe került családokban sokszor a szülők alkoholhoz, vagy más káros szerekhez  nyúlnak, ilyenkor viszont muszáj közbelépni. – Munkánk során kevés a sikerélmény, de előfordul, hogy a gyerekek felnőttként visszatérnek hozzám, megmutatják gyermekeiket és továbbra is életvezetési tanácsot kérnek tőlem. Vagy köszönetet mondanak az évekkel korábban nyújtott segítségért. Ezek a visszajelzések mindig erőt adnak, segítenek, hogy kiégés nélkül, teljes erőbedobással végezhessem a munkám. Ugyanakkor a családomnak is nagyon sokat köszönhetek, a férjem és négy gyermekem is mindig mögöttem állnak – fűzte hozzá Pintér Lászlóné.

 

Vajda Piroska Érdemkereszttel ismerték el a félegyházi szakember munkáját -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!