Közélet

2015.03.26. 21:13

Formálódik a páva tolla

A gazdasági együttműködések terén is erősítené a partnerkapcsolatait Halas városa, s ebben komoly szerepet kaphat Szabadka.

Tapodi Kálmán

Fiatalos lendülettel, állt munkába öt hónapja Halas megújult városvezetése, de mint Farkas Dániel alpolgármester mondja: „ennyi idő kellett is, hogy megismerjük a hivatalt és összecsiszolódjunk”.
– Célunk az volt, hogy ügyfélbarát hivatallá váljunk, ahol hatékonyan segítik a polgárokat – fogalmazott a városvezető, akitől megtudtuk, hogy a jövő hónaptól csütörtökönként meghosszabbított munkaidővel tart nyitva polgármesteri hivatal. A szociális, adó-, és a hatósági ügyeket (anyakönyv, hagyaték, telephely stb.) 18 óráig lehet intézni. Döntöttek arról is, hogy áprilistól megszűnik a köznevelési, közművelődési és szociálpolitikai osztály, s ettől a belső átszervezéstől is a hatékonyság növelését remélik.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A főtér új burkolatán már formálódik a hatalmas páva faroktolla
[/caption]Kiskunhalason továbbra is turizmusfejlesztés az egyik kiemelt cél és nemrégiben elfogadták a város marketingtervét. Ennek részeként, a „csipkevárosnak” önálló standja volt az idei Utazás kiállításon, amiről úgy vélekedett Farkas Dániel, hogy „profira sikerült a bemutatkozás”. – A meglévő adottságaink mellett, a fürdőfejlesztés, a gyógyturizmus fellendítése az egyik célunk, amihez a „beszálló kártya” a gyógyhellyé minősítés, ami már folyamatban van. Ha ezt sikerül megkapni, akkor léphetünk tovább, de itt Halason nem csúszdaparkkal szeretnénk a vendégeket vonzani, hanem gyógy-, és wellness lehetőségekkel – mondta el az alpolgármester, aki a fürdőfejlesztésekhez külső befektetők bekapcsolódását sem tartja kizártnak.

Halason jól vizsgázott az új, tárcsás parkolási rend a belvárosban, amit újabb területekre is kiterjesztenek. A beérkezett javaslatok alapján történnek módosítások is például a Kossuth utca vasútállomáshoz közeli részén, de új, ingyenes parkolókat is kialakítanak például a Bibó-gimnáziumnál. A sport támogatására 5 milliós alapot különítettek el, amire pályázni lehet, akárcsak a civil szervezetek 1,5 milliós keretére.

A külkapcsolatokat erősíteni szeretnék, de nem csak kulturális és oktatási, hanem a gazdasági téren is. A vajdasági testvértelepüléssel, Magyarkanizsával már jók a vállalkozói kapcsolatok, de szeretnék növelni az együttműködést Szabadkával, ami ugyan nem partnerváros, de a legélőbb kapcsolatot velük tartják. „A szabadkai kapcsolattal nem tudunk veszíteni” – hangsúlyozta Farkas Dániel.

A városháza udvara rendezvények otthona lehet

A vállalások szerint még bő egy hónapjuk van a kivitelezőknek a „Csipke-városközpont” megújítására. A hatalmas munkaterületen még mindenütt javában serénykednek az építők, a főtér új burkolatán pedig már formálódik a hatalmas páva faroktolla. A városlakók türelemmel viselik az átépítéssel járó felfordulást, de már nagyon várják a „téravató” rendezvényeket. – Április vége a megcélzott határidő az átadásra, s addig még sok minden elkészülhet – tudtuk meg Barta Józseftől, a városháza stratégiai és fejlesztési osztályvezetőjétől. A városháza is komoly felújításon esett át, s az elképzelések szerint az udvara közösségi térré is átalakulhat, ahol szabadtéri színházi előadásokat, vagy éppen koncerteket rendezhetnek.

Címkék#Kiskunhalas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!