Közélet

2015.03.26. 20:57

Tovább bővül a kamerarendszer

Már most is az országos átlag felett van a megyeszékhelyen a térfigyelőkamera-rendszer kiépítettsége, ám idén két ütemben újabb elemekkel bővül a hálózat a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány jóvoltából.

PN

Kecskemét belvárosán ma szinte lehetetlen úgy végigsétálni, hogy ne látná kamera minden lépésünket. Aki nem sántikál rosszban, ezt a legkevésbé tartja zavarónak, a rendőrök munkáját viszont nagyban segíti az elmúlt években kiépített rendszer. Kecskemét közterületeinek kamerákkal való ellátottsága már most az országos átlag felett van, de a szisztéma fejlesztése nem áll meg ezen a ponton.

A rendszer legújabb elemeit októberben adták át, akkor 8 helyszínre 16 kamerát tudtak felszerelni a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány, az önkormányzat, a rendőrség összefogásának köszönhetően. A 11 millió forintos beruházás eredménye, hogy kiváló minőségű digitális felvételeket készítő, 180, illetve 360 fokos szögben mindent látó, vandálbiztos kamerák kerültek a közterekre. A Kecskeméten kiépített rendszer IP-alapú, a képet a rendőrségre továbbítja, ott figyelik, illetve tárolják a felvételeket.
Mint azt Kerti Istvántól, Kecskemét rendőrkapitányától megtudtuk: a kamerák jelenléte nem csak a bűnmegelőzésben segít, de a rendőrök munkáját is napi szinten megkönnyíti. Ha megcsörren a telefon, a bejelentés pillanatától a tevékenységirányító központban elkezdik nézni az adott helyszínen lévő kamera képét. A 180 és a 360 fokban forgatható kamerák különösen hasznosak. Az alezredes felidézett egy esetet, amikor például a belvárosba riasztották a rendőröket egy bottal hadonászó garázdához. A járőrök elindultak a helyszínre, közben pedig az ügyeletesek élőben nézték, hogy mi történik ott. Mire a rendőrök kiértek, a garázda férfi már lehiggadt, és eldugta a botot a kabátja alá. A központból persze mindezt látták, így a tevékenységirányítók pontosan meg tudták mondani az intézkedő rendőröknek, hogy kit keressenek és azt is, hogy hol találják a botot. A kamerarendszer a baleseti helyszínelők munkáját is segíti azzal, hogy adott esetben úgy tudnak kimenni egy baleset helyszínére, hogy ezalatt a központban már nézik a felvételeket, tudják, hogyan történt a karambol.

Dr. Szabó József, a Kecskemét Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke érdeklődésünkre elmondta: a kamerarendszer-bővítés negyedik ütemének próbaüzeme már folyik, az új kamerákat áprilisban adják át. Idén – az üzemeltetési költségeken túl – fejlesztésekre 38 millió forintot biztosít az önkormányzat a közalapítvány részére. Ez magában foglal majd egy világszínvonalú, informatikai alapú, intelligens kamerarendszert, mely nagyban megnehezíti a zsiványok dolgát Kecskeméten. Szabó József úgy látja, hogy világszerte a nagyobb városokban mindenütt az intelligens műszaki-technikai eszközrendszerekkel igyekeznek növelni a rendőrség hatékonyságát. Kecskemét számára sem lehet más az út.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!