Közélet

2015.03.26. 20:45

Tizenhárom rab végzett asztalosképzést a börtönben

Tizenhárom fogvatartott vehette át az asztalosipari összeszerelő képzés sikeres elvégzéséről szóló bizonyítványt a kecskeméti börtönben. Van aki szabadulása után mindenképpen kamatoztatni akarja a rácsok mögött megszerzett tudást.

Zsámbóki Dóra

Asztalosipari összeszerelő képzésen vett részt 13 fogvatartott a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, közismertebb nevén Kecskeméten, a Mátyási utcai börtönben. Az OKJ-s részképzés január végén indult, a bizonyítványokat tegnap vehették át a tanoncok, miután szerdán sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tettek.

Szili József asztalosmestertől, a diákok egyik oktatójától megtudtuk, a 240 órás képzést 72 órás elméleti oktatással kezdték. A tanfolyam legelején munkavédelmi oktatáson túl természetesen a szerszámok karbantartását, élezését is megtanulták a diákok. A gyakorlati oktatást tömörfa-megmunkálással kezdték, megtanultak kézifűrésszel fűrészárut fűrészelni, gyalulni, majd különböző módokon csapolni. Az előkészített fából dobozokat is építettek. Az asztalosmester szerint – noha mindenki előképzettség nélkül ment az oktatásra – szinte mindenki jól teljesített a képzésen. – Azt nem mondom, hogy minden diák ugyanolyan szépen gyalult, mint némelyik, de volt köztük igazán kiemelkedő teljesítményt nyújtó is. Az, hogy börtönben voltunk, egyáltalán nem befolyásolta az oktatást. Ez egy egyszerű felnőttképzés – hangsúlyozta kérdésünkre Szili József, aki azt is kiemelte, a fegyelemtartással egyáltalán nem volt semmi gond.

A most végzett fogvatartottak szabadulásuk után tudják majd hasznosítani a tudásukat, például egy asztalosműhelyben segítőként. Szili József úgy látja, hogy a most zajló energiatakarékossági programok során is jó hasznát tudják majd venni a börtönben megszerzett ismereteiknek, hiszen megtanultak ajtót és ablakot is szerelni. Ezen kívül a lapra szerelt bútorok össze- és felszerelése is a tananyag része volt, csakúgy, mint például az élfóliázás. Hasonló képzést vezetett Szili József korábban a solti börtönben is, ott volt olyan diák, aki szabadulása után négy állásajánlatot is kapott, elhelyezkedését segítette a rácsok mögött elvégzett tanfolyam is. Akadt olyan fogvatartott, aki Győrből kérte át magát a képzésre, mást a kecskeméti, Wéber Ede utcai fiatalkorúak börtönéből hoztak át naponta. Az összes általunk megkérdezett fogvatartott hasznosnak érezte az elmúlt másfél hónapban megszerzett tudást, volt, aki azt mondta, szabadulása után is ezzel szeretne foglalkozni, a faiparban szeretne elhelyezkedni.

Folytatódni fognak a börtönben a képzések

Kovács Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet intézetparancsnok-helyettese érdeklődésünkre elmondta, hogy 2013-ban indult el a fogvatartottak társadalmi reintegrációját segítő uniós finanszírozású program, melynek keretében 530 fő vett részt különböző szakmaképzéseken, idén januárban pedig további 380 résztvevővel indult 15 féle szakma oktatása az országban. A most lezajlott képzést megelőzően kazánfűtőket is oktattak a kecskeméti börtönben, azon a tanfolyamon 15 ember vett részt. A program egyébként négy elemből áll, és nem áll meg a szabadulással, van utánkövetési része is. Az asztalosipari összeszerelő képzésre önkéntesen jelentkezhettek a fogvatartottak, alapfeltétel volt az írni-olvasni tudás, illetve a 6 osztály elvégzése. A tanulók a képzés ideje alatt minimális ösztöndíjat is kaptak, melynek nagy részét a szabadulásukra tartalékolják. Az alezredestől megtudtuk, az intézet további pályázati forrásokból megvalósuló képzéseket is tervez, hiszen fontos, hogy a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedése minél sikeresebb legyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!