Kultúra

2015.03.26. 19:10

Lótartás a Kiskunságon

Nagy Czirok László lótartásról írt könyve fél évszázad múltán jelenik meg önállóan.

Tapodi Kálmán

Nagy Czirok László (1883-1970) kiskunhalasi muzeológus elsősorban a Kiskunság néprajzának kutatásával foglalkozott. Ismereteit négy könyvben összegezte: Pásztorélet a Kiskunságon (1959), Budártüzek mellett, Kiskunsági anekdoták és alakok (1963), Betyárélet a Kiskunságon (1965).
Nagy Czirok László 1965-ben fejezte be a kiskunsági népi lótartásról írt emlékanyagát, ami fél évszázad után, most jelenik meg önálló kötet formájában.

A szerző Lótartás a Kiskunságon című munkájában levéltári kutatások és idős emberek visszaemlékezései alapján dolgozza fel kiválasztott témáját. A tizenhat fejezetbe csoportosított ismeretek a 18-19. század és a 20. század első fele kiskunsági lótartásának teljességét tükrözik, amit gazdag képanyag egészít ki. A képek révén megismerhető a lovak gondozása, szaporítása, nevelése, betegségei és a pásztorépítmények is. A lovakat nemük, fajták, koruk, termetük szerint is felsorolta a szerző.

A könyvbemutatót március 31-én 17 órától tartják a halasi a Thorma János Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!