Kultúra

2015.03.24. 17:43

Már heten szereztek mesterlevelet

Nemzetközi mezőnyben is helytálltak a megalakulásának tizedik évfordulóját idén ünneplő kecskeméti Puma Makett Klub tagjai. Mesterlevelet közülük már heten érdemeltek ki.

Galambos Sándor

A kicsinyített világ magyar, szlovák és szerb rajongói mutatták be műremekeiket a hét végén az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis művelődési otthonában. Mintegy kétszáz kiállító 362 alkotását tekinthették meg az érdeklődők. A legjobbak a profik mezőnyében indulhattak, közülük mesterlevéllel tüntették ki azoknak a maketteknek a készítőit, akiknek az alkotásaik a maximálisan adható 100 pontból 90-et elértek. Azok pedig, akik még csak mostanában kezdték próbálgatni a kézügyességüket, az amatőrök közt mutathatták be a munkáikat. A fenti két kategória négy korcsoportjában meghirdetett verseny szakmai zsűriének elnöke Somogyi Balázs László, a Bolyai Makettklub tagja volt. Szolnokon egyébként az értékelés sajátossága, hogy nem a makettek közt állítanak fel rangsort, hanem a pályaműveket egy etalonként megjelölt alkotáshoz viszonyítják. Így egy-egy kategóriában akár több makett is kaphat díjat, előfordult például olyan év, amikor hat aranyérmet is kiosztott a zsűri.
A hazai makettezés legszigorúbb szakmai megmérettetésének számító, ugyanakkor az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező versenyét a házigazda helikopterbázis, a Szolnoki Makettezők Baráti Köre, a Turul Makett Klub Martfű és a kecskeméti Puma Makett Klub szervezte.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Néhány remekmű a kecskeméti makettezők alkotásai közül
[/caption]– Tíz évvel ezelőtt, 2005-ben alakultunk, a tiszteletbeli tagjainkkal együtt már több mint húszan vagyunk. A Kecskeméti Főiskola GAMF karán tartjuk az összejöveteleinket. Van köztünk egykori pilóta, rendőr és katona is. A legtapasztaltabb tagtársunk 63 éves, a legfiatalabb pedig 11 esztendős – mondta Fülöp Sándor, a Puma klub vezetője. – Nagyon sokfajta makettet készítünk: repülőket, hajókat, polgári járműveket, figurákat – a történelmi makettektől a science fiction filmekben látható űrcsodákig. A legjelentősebb országos versenyekre mindig elmegyünk, tagjaink közül már hét mesterlevelesünk van.

A versenyzők közül a kecskeméti klub által alapított Puma Kupát a gyerekek mezőnyében Lukács Balázs, a serdülők közül Papp Margit Blanka, a junior kategóriában Papp Albert Bálint, felnőttként Kovács János alkotása érdemelte ki. A „MiG-ek magyar felségjellel” névvel meghirdetett versenyben pedig kecskeméti Papp Péter MiG-21 MF volt a legszebb.

A szolnoki makett kiállítás és verseny a legnagyobb múltra visszatekintő ilyen szakmai rendezvény Magyarországon. Először 1978-ban, a Kilián György Repülőműszaki Főiskolán hirdettek olyan versenyt, amelyre maketteket is nevezhettek, azóta pedig töretlen a makettezés népszerűsége a városban. Ez a hétvége azonban most nemcsak az apróbb-nagyobb műremekekről szólt. A verseny alatti börzén ugyanis a Zrínyi Kiadó kedvezményes könyvvásárral várta a honvédelmi témájú kiadványok iránt érdeklődőket, veterán járművek és hagyományőrző katonák is jöttek Szolnokra, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj tagjai rögtönzött fegyverbemutatót tartottak, nyitva volt a repüléstörténelmi relikviákat bemutató gyűjtemény, a repüléstörténeti emlékkiállítás és a szabadtéri repülőmúzeum is. Lehetőség volt sétarepülésre a város fölött, a rendezvényt háromszáz forinttal támogató, de a versenyen nem induló látogatók pedig tombolajegyet kaptak, amellyel makettet nyerhettek. 

Mindent megnéztek, amit csak lehetett

Kurdics Mihály és unokája, Dávid ugyancsak Kecskemétről érkeztek a rendezvényre. – A versenyen nem indultam, de egy gyönyörű MiG-29-est felajánlottam a kiállításra. Karcsi öcsémtől és barátaimtól, Vári Gyula világbajnok vadászpilótától Kovács Sándortól, a kecskeméti repülőbázis egykori törzsfőnökétől kaptam ajándékba – mondta a nyugállományú rendőr alezredes. – Dáviddal egyébként mindent megnéztünk, amit csak lehetett, kipróbált egy UAZ-t is, a repülőmúzeumban pedig alig lehetett elcsalogatni a gépektől. Délután aztán sétáltunk egy kicsit a városban is, ugyanis én szolnoki vagyok. Katona is itt voltam: század-, majd ezredírnokként szolgáltam 1970-72 között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!