Közélet

2015.03.24. 17:20

Ön dönt: ünnepel vagy házasodik?

Drágább lesz a körítés, több helyszín közül választhatnak az érintettek, július második hétvégjét viszont kilövik, az anyakönyvvezetők pedig nagyobb összegre lesznek jogosultak, ha a helyi szabályok megváltoztatásáról döntenek a bajai városatyák.

Kubatovics Tamás

Csütörtöki ülésük tervezett napirendjén szerepel a házasságkötéssel kapcsolatos rend átalakítása. Tavaly 175 házasságot jegyeztek be a nagy könyvbe, a ceremóniák kétharmadát szombaton a városháza Dísztermében tartották, mintegy tucatnyi alkalommal hétvégén, ám a hivatalon kívül keltek egybe, 45 esetben pedig ingyenes szertartás keretében,  munkaidőben és a hivatalban, a Díszteremben mondták ki az igent az anyakönyvvezető előtt. Több alkalommal megzavarta az ünnepélyességet, hogy a Városháza előtt, illetve a Díszteremben olyan nagyszabású rendezvényt tartottak, amiről az időpont kiválasztásakor még nem volt információja a hivatalnak. A házasulandók ugyanis bejelentkezésüktől számítva egy éven belüli időpontot határozhatnak meg.

Ezt a helyzetet kívánják azzal megoldani, hogy a szertartásra lehetséges tartalék helyszínként a Bácskai Kultúrpalotát nevesítik. Augusztusban viszont, ami a házasulandók körében népszerű időszak, a főtéri színházi produkciók akadályozhatják a hivatal és a Kultúrpalota használatát is, ezért a szebb napokat látott Belvárosi Közösségi Házat is be kívánják emelni a lehetséges házasságkötő helyek közé. További változtatási ötlet, hogy a Halfőző Fesztivál idején - sem a hivatalban, sem azon kívül, sem hivatali időben, sem azon túl - ne lehessen házasságot kötni.

A ceremónia nélküli szertartásokon általában csupán páran vesznek részt, ezért a javaslat szerint a Díszterem mellett az anyakönyvvezetői iroda, illetve a Türr terem is helye lehetne az ünnepi aktusnak a jövőben.  
A hivatali munkaidőn és helyiségen kívüli szertartás jelenlegi is díjköteles, a 2011 óta alkalmazott díjak emelése most nincs napirenden, bár az előterjesztés készítője megjegyzi: hasonló települések árához képest mérsékelt a bajai, hiszen munkaidőn túl 5, míg külső helyszín esetén 30 ezer(+áfa) forint fizetendő. Ráadásul a helyi és nem helyi házasulandók ugyanakkora díjat fizetnek, másutt ettől eltérő gyakorlat is létezik. Tavaly 1,2 millió forint ilyen bevétele volt a városi kasszának.

Baján az anyakönyvvezetők hosszú évek óta nem részesülnek a ruhapénzben, házasságkötésenként bruttó 1500, külső helyszínen 5000 ezer forint díjazást kapnak. A javaslat 3, illetve 8 ezer forintra emelné díjazásukat. Némileg emelkedhet az esküvő-rezsi a hivatal által alkalmazott, 10 éve változatlan tarifák átírásánál. Amennyiben a képviselők elfogadják az emelési javaslatot, akkor a virágdísz 2500-ról 3000 ezer forintra drágul, hasonlóan a Díszterem bérletéhez, a 900 forintos pezsgőből pedig 1600 forintos lesz, a szülői csokor 1500-ról 2000-re nő, a díszgyertya ára 700-ról 800 forintra emelkedik, plusz áfa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!