Gazdaság

2015.03.24. 17:10

Kelendő a friss zöldség

Bejött a zöldségfeldolgozás a soltiaknak. Egy helyi szövetkezet környékbeli kistermelőktől vásárolja fel a zöldséget, majd beszállítóként Kecskeméten, Pakson értékesíti.

Popovics Zsuzsanna

Vákuumcsomagolt, konyhakész zöldségárut állít elő a Solti Tanyasi Piac Szövetkezet. A feldolgozó üzemet a 2012. évi tanyafejlesztési program keretében létesítette a szövetkezet. Az üzemet 2013. májusában avatták fel. Akkor még távlati terv volt, hogy az innovatív, olasz technológiával tisztított, igény szerint darabolt és csomagolt zöldséget nagytételben értékesítsék a város 50-60 kilométeres körzetében.

Azóta a gyakorlatban is kiderült, hogy az ötlet működik. Az üzemben feldolgozott burgonyát, vöröshagymát, sárgarépát, petrezselymet elsősorban üzemi konyhák számára értékesítik, mégpedig nem fagyasztott, hanem friss (hűtött) állapotban. Első lépésként a korábban vállalkozóknak kiszervezett önkormányzati konyhák üzemeltetését vállalta magára a város. Két épületből egy helyre kötöztették, majd felújították a közétkeztetést ellátó konyhát, új üstökkel, főzési eszközöket szerelték fel. Ma már naponta átlagosan ezer adag étel készül itt, természetesen a helyi szövetkezet zöldségtermékeinek felhasználásával.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Helyben termelik, konyhakészen szállítják
[/caption]Következő lépésként újabb felvásárlók után nézett a solti szövetkezet. Sikerrel jártak, termékeik ma már kaphatók a városi kisboltokban, továbbá beszállítói egy apostagi konyhának, a Kecskeméti Megyei Kórháznak, valamint a Paksi Atomerőműnek. A továbbiakban a dunaújvárosi kórházat is megcélozták, mint potenciális felvásárlót, de az egészségügyi intézmény egyelőre egy francia céggel áll szerződésben.

A feldolgozóban jelenleg négy fő dolgozik, de egy-egy nagyobb megrendelés esetén alkalmi munkaerőre is szükség van – mondta el lapunknak Kalmár Pál, Solt polgármestere. A plusz munkaerőt az idei közmunkaprogram keretében szeretné foglalkoztatni az önkormányzat. Az erre vonatkozó pályázatot benyújtották a Belügyminisztériumhoz, az eredmény heteken belül várható. A solti szövetkezet tagjaitól és a környékbeli, zömében apostagi kistermelőktől vásárolja fel az általuk megtermelt zöldségféléket. Az üzem kapacitását jól érzékelteti, hogy a magángazdáktól mostanra mindent felvásárolt a szövetkezet, jelenleg a környéken működő társaságoktól veszi a zöldséget. Ebben a jól kitalált, rendben kivitelezett és kiválóan működtetett szerkezetben jól jár a termelő, a kisüzem és a fogyasztó is. Lényegében ez is volt a célja a 2011-ben elindított tanyafejlesztési programnak.

Tanyák kaphatnak milliókat

Idén hét megye 724 települését érinti a tanyafejlesztési program, melyre várhatóan áprilistól lehet majd pályázni. Az 1,4 milliárd forintos keretből előreláthatóan 150 tanya kaphat akár milliós támogatást. Ez egyebek mellett gépek beszerzésére, állatállomány gyarapítására, vetőmag beszerzésére, gyümölcsfák telepítésére terjed ki. Ugyancsak jó esélyük lehet az energetikai korszerűsítésre törekvő és a biogazdálkodást választó gazdáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!