Gazdaság

2015.03.24. 15:39

Az alkalmi munkával szerzett jövedelmet így kell bevallani

Ezekre kell figyelni, ha egy magányszemélynek alkalmi munkából jövedelme származott 2014-ben.

baon.hu

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkára, mezőgazdasági és turisztikai idénymunkára létesíthető munkaviszony. Abban az esetben, ha a magánszemély ilyen munkát végzett és szerzett 2014-ben jövedelmet, a bevallási kötelezettség teljesítésénél az alábbiakra kell figyelni.

Az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmet abban az esetben kell bevallani a 1453-as személyijövedelemadó-bevallásban, ha az meghaladja a foglalkoztatás napjaira megállapított mentesített keretösszeget. A bevallásban kizárólag a keretösszeg feletti részt kell szerepeltetni. A szükséges adatokat az adózónak átadott munkáltatói igazolás tartalmazza. A mentesített keretösszeg 4670 forint naponta, ha a foglalkoztatott alapbére a kötelező legkisebb munkabérhez (minimálbér) igazodik. A mentesített keretösszeg 5430 forint naponta, ha a munkavállaló alapbére a garantált bérminimumhoz (szakképzett minimálbér) igazodik.

A bevallási kötelezettség 2014-re vonatkozóan a 1453-as számú személyijövedelemadó-bevallásnak vagy a 1453ADÓNYILATKOZAT-nak a NAV-hoz 2015. május 20-ig történő benyújtásával teljesíthető. Az adóhivatal a bevallások benyújtását ellenőrzi, és a bevallási kötelezettség elmulasztása esetén akár 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhat.

További információ személyesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóigazgatóságainak ügyfélszolgálatain, valamint az Általános Tájékoztató Rendszeren (TCC) keresztül, a 06-40/42-42-42 telefonszámon kérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!