Közélet

2015.03.23. 20:53

Száz éve a családok mellett

Száz éve indult el hazánkban a Védőnői Szolgálat, ebből az alkalomból rendeztek múlt héten ünnepséget Kecskeméten.

Hraskó István

Budapesten 1915. június 13-án tartották az Országos Stefánia Szövetség ünnepélyes alakuló ülését. A szövetség célja „a csecsemőhalandóság csökkentése, ennek révén pedig a nemzet számbeli erősbítése és feljavítása”, valamint a tudatlanság és a babona elleni küzdelem voltak. Erre is emlékeztek a Védőnői Szolgálat centenáriumi ünnepség-sorozatának kecskeméti állomásán, a városházán, ahol Bács-Kiskun megye védőnői találkoztak.

Dr. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár kijelentette: az, hogy a magyar közegészségügyi rendszer a világon is kiemelkedőnek mondható és járványügyi biztonság, gyermekellátás terén megelőzünk hazánknál fejlettebb országokat, nagy részben a védőnői szolgálatnak köszönhető. Az államtitkár elmondta, a védőnők szakmai presztízsét fel kell emelni a diplomás egészségügyi dolgozók mellé, és hogy a készülő egészségügyi alapellátási törvényhez várják a szolgálat munkatársainak elképzeléseit, javaslatait.

Zombor Gábor beszélt arról is, hogy a védőnőknek központi szerepet szán a minisztérium egy újonnan létrejövő, az orvosok, a gyermekjólét, a bölcsődék között szakmai szervező munkát ellátó intézményrendszerben, szervezetben, amelynek az lenne a jelentősége, hogy a gyerekek korai fejlődési rendellenességeit kiszűrjék, és egészségesen mehessenek iskolába.
– A védőnők a családok legfontosabb szövetségesei, hiszen a védőnő nemcsak akkor találkozik a családokkal, amikor már gond van, hanem a várandósság kezdetétől egészen a fiatal felnőttkor küszöbéig végigkíséri a gyermeket, az édesanyát. A szolgálat száz év alatt folyamatosan megújult, a kor kihívásaira reagált, rugalmasan kezelte a változásokat, itt a lehetőség a továbblépésre – mondta Bábiné Szottfried Gabriella, a centenáriumi program koordinátora. Hangsúlyozta azt is, hogy a védőnőknek egyre több a feladata, részt vesznek például a méhnyakrák szűrésben is.

A kecskeméti ünnepségen Ódor Andrea országos vezető védőnő is köszönetet mondott a szolgálat minden egykori és jelenlegi védőnőjének is munkájáért.

 

Hraskó István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!