Közélet

2015.03.02. 14:04

Holland mesterek gondozzák a fákat a parkban

Március végéig 181 platánfa szabadul meg fölösleges ágaitól Lajosmizse központi parkjában, valamint az 5-ös főút mentén.

Popovics Zsuzsanna

A település főútjának és központi részének egyik fő jellegzetességét adják a 90 éves platánfák. Szépek, szépek, de az utóbbi években sok bosszúságot is okoztak a lakóknak, a főút mentén lévő üzletek tulajdonosainak. A száraz ágak balesetveszélyesek, a fák lombkoronája rálóg a háztetőkre, a kártevők ürüléke beszennyezi a parkoló gépkocsikat – érkeztek az önkormányzathoz a lakossági panaszok. A tavaly óta zajló csatornázási munkálatok során az út menti fák egy részének gyökérzete is megsérült.
Az évek óta fennálló probléma megoldásáról tavaly decemberben határozott a helyi önkormányzat, miután nem lehetett tovább halogatni a helyi jelentőségű védett platánfák kezelését. Megkerestek szakmai jártassággal rendelkező cégeket, kértek árajánlatot, majd el is fogadták a legkedvezőbbet. A megkötött szerződés értelmében nettó 7,2 forint összegben egy holland székhelyű vállalkozás végzi el az 5-ös főút Lajosmizse belterületi részén található 139 platánfa, valamint a Központi Park 42 platánfájának teljes körű gondozását. Ebbe beletartozik a gallyazás, az elhalt vagy beteg farészek eltávolítása, az épületek fölé nyúló ágak eltávolítása, valamint a fák olyan visszametszése, ami lehetővé teszi a gyalogos és kerékpárosok biztonságos közlekedését.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A fák beteg részeit is eltávolítják
[/caption]

Február közepén a Dózsa György út templomok felőli részén indult a munka, elérte a központi parkot, ahol a napokban végeznek a fák „fazonra” vágásával. A több mint 180 fa közül 3-4 nagyon beteg, de ezeket is igyekeznek megmenteni.
– A koronák mintegy 30 százalékát távolítjuk el, de úgy, hogy a fáknak a továbbiakban is fa formája legyen – magyarázta lapunknak Fred Hakvoort, a holland székhelyű cég tulajdonosa. – Ezzel húsz évre megoldódik a probléma, a gallyak nem érnek bele az elektromos vezetékekbe, a lombkorona nem terheli a háztetőket. Egy specialis nyesési módszert alkalmazunk ami után nem szükséges kémiai anyagokkal kezelni a vágási felületet. Nagy biztonsággal dolgozunk, harminc éves rutinunk van benne.
A holland cégtulaj fia, Hannes Hakwoort nyesi és fűrészeli a platánok ágait. Ő gyerek kora óta ismeri Lajosmizsét, ahova családjával rendszeresen visszajárt pihenni. Lovagolni az egyik helyi lovastanyán tanult meg. Számára külön megtiszteltetés az édesapjától kapott feladat, és hogy ő teheti szebbé a kisváros fabüszkeségeit.

– Látványos a különbség a már visszametszett és még gondozásra váró platánok között. Ahol elhaladtak a szakemberek, sokkal levegősebbek a fakoronák – mutat körbe Basky András mizsei polgármester. – Ez számukra presztízskérdés, hiszen évek óta ismerik és szeretik a települést, egyúttal szívesen vállalnának további hasonló munkákat.
A lajosmizsei platánfákat 15 éve metszették utoljára. A holland szakemberek szerint ennél sűrűbben lenne rá szükség. A saját munkájukra legalább 5 év garanciát vállalnak, mialatt nagy valószínűséggel nem lesz szükség beavatkozásra. Kivéve, ha komolyabb gombás betegséget kap egyik-másik fa. A kezelt platánokról digitális nyilvántartás is készül, a fákat sorszámmal és GPS koordinátákkal látják el, megkönnyítve a fák beazonosítását, illetve jövőbeni gondozását, ápolását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!