Közélet

2015.03.02. 12:24

Kompenzálják a napelemadót

A kecskeméti önkormányzat kompenzációs támogatást nyújt a telepített napelemekre – döntött legutóbbi ülésén a közgyűlés.

Hraskó István

A kecskeméti képviselő-testület legutóbbi ülésén az LMP-s Falusi Norbert azt indítványozta, hogy a önkormányzat kompenzálja a napelemre kivetett adót, ezzel is segítve a megújuló energiaforrásokat használó helyi családokat, kis- és közepes vállalkozásokat. 
Az LMP-s képviselő javaslatában emlékeztetett: az országgyűlés többsége a napelemet a „jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolta a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításával.

– Szakértők jelentős része, a fenntarthatóságért elkötelezett civil szervezetek, egyes pártok és néhány Fideszes országgyűlési képviselő is kifejezte, hogy ez a döntés átgondolatlan és hibás. A parlamenti döntést követően 2015. január 1-jétől kilónként 114 forint termékdíjat kell fizetni a napelemek után. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 2kW-os – egy családi házra átlagos méretezéssel telepített – napelem mező súlya 150 kilogramm, így a zöldenergia fejlesztésért fizetendő környezetvédelmi termékdíj 17 ezer forint. Szemléltető példaként meg kell említeni, hogy a sósavat, vagy savas gélt, illetve ólmot tartalmazó akkumulátorok után csak 57 forint/kilogramm termékdíjat kell fizetni, míg a napelemek fő alkotóeleme az üveg és az alumínium – írta le indítványában Falusi Norbert.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan a város helyi építési szabályzata kimondja, hogy törekedni kell az épületek energiaellátásánál a megújuló energiák minél szélesebb körű alkalmazására, ugyanakkor a jogszabály sok korlátozást tartalmaz a napelem telepítésére, a szélenergia, hőszivattyú és a biogáz felhasználására is.

Az LMP-s képviselő ezért indítványozta, hogy az önkormányzat a közigazgatási területén telepített családi, társasházi (lakossági), kis- és közepes vállalkozások, illetve önkormányzati többségi tulajdonban álló gazdasági társaságok által telepített napelemre termékdíjkompenzációs támogatást nyújtson, a napelem teljesítményétől függően, Wattonként 10 forintot. A fizetés technikai részleteit kidolgozzák, és rögzítik a helyi építési rendeletben. Ezt az indítványt a városvezető Fidesz-KDNP frakció képviselői is támogatták, így megkapta a többséget. Az említett, 2 kW-os családi napelemes példánál maradva, ez azt jelenti, hogy a 17 ezer forintos termékdíjat 20 ezer forinttal kompenzálja a város. Arról is döntött a testület, hogy felülvizsgálják a helyi építési szabályzat megújuló energia felhasználását korlátozó rendelkezéseit.

Falusi Norbert javasolta azt is, hogy az önkormányzat javasolja az országgyűlésnek a napelemekre kivetett termékdíj eltörlését, ez viszont már nem kapott elég szavazatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!