Közélet

2015.02.27. 11:55

Magukénak éreznék a falut

Gátéren helyiek minden erejükkel azon dolgoznak, hogy élhetőbbé tegyék településüket. A helyi közösségi akadémia és a civil önkormányzat létrehozása is ezt a célt szolgálja.

Vajda Piroska

Civil önkormányzati modell létrehozását tervezik Gátéron, melynek lényege, hogy a döntéshozatalba a falubelieket is bevonnák. A modell alapjait az úgynevezett helyi közösségi akadémia keretében tervezték meg. Az ország 77 településén, köztük Gátéron is megalakult a helyi közösségi akadémia a Nemzeti Közszolgálati Egyetem koordinálásával.

– A fórum létrehozása a helyi közösségi élet fejlesztésére alapult – mondta el lapunknak Jánosiné Gyermán Erzsébet, a település polgármestere. A közösségi akadémia résztvevői négy alkalommal tartottak úgynevezett ötletbörzét és az irányított munka keretében alkották meg Gátér hosszú távú stratégiai programját.

– Öt célterületen fogalmaztuk meg gondolatainkat. Az egyik célterület az önkormányzatiság fejlesztése volt. Megfogalmazódott, hogy létrehozunk egy civil önkormányzati modellt, ami azt jelentené, hogy egy előre kidolgozott szervezeti formában a helybeliek is részt vehetnek a falu ügyeinek intézésében, szervezésében. Erre van már hazánkban néhány kezdeményezés, de igazán jól működő modell még nincs. A választott képviselő-testület és a polgármester mellett a civil önkormányzat azokban az ügyekben, melyekben a jogszabályok lehetővé teszik, kikérné a lakosság véleményét különböző módszerekkel, különböző fórumokon, és ezeket beépítve hoznánk meg a döntéseinket – részletezte Jánosiné.

Véleménye szerint, így sokkal inkább magukénak éreznék a falut a helybeliek, jobban részesei lehetnének a történéseknek, és nem azt éreznék, hogy a fejük fölött döntenek. – Ezzel párhuzamosan szeretnénk növelni a civil szervezetek számát és azokat jobban bevonni a közösségi életbe. Ugyanakkor azt is szeretnék elérni, hogy a most működő civil szervezetek tagjai még aktívabban dolgozzanak. Az ötletbörzén az idegenforgalom fejlesztése is napirendre került. Tervezzük egy erdei iskola, illetve a Fehér-tó adottságait kihasználva egy tanösvény és madárles megvalósítását a Kiskunsági Nemzeti Park közreműködésével. Az iskolai és óvodai nevelés fejlesztésén belül pedig lovas és kutyás terápia indítását tűztük célul – emelte ki a polgármester. 

A kidolgozott stratégia társadalmi ismertetése után felmérik a lakosság körében, hogy ki, mit tud hozzáadni a közösséghez. Kinek, milyen személyi értékei, akár kapcsolatai tőkéje, kézügyessége, főzőtudománya, vagy bármi egyéb tudása van, amit ehhez a közösséghez hozzá tud és akar adni. Mert csak ezeket összegezve tudunk tovább lépni – fűzte hozzá Jánosiné Gyermán Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!