Közélet

2015.02.27. 10:13

Szandi, a mosolygós hős

Hónapokig várt a csólyospálosi Mezei-család arra, hogy a 7 éves Alexandra megkaphassa édesapja veséjét. A műtétek sikerültek, de Szandi szervezete nem fogadta be az új vesét, amit egy nap után el kellett távolítani.

Tapodi Kálmán

Mosolygós virág. Sokadik próbálkozásra sikerült csak kitalálni Szandi óvodai jelét, amit jeléhez illőn, mosollyal nyugtázott a lányka, miközben édesapjával társasjátékozott. –  Mindig ilyen szokott lenni, habár ő tényleg sokat szenvedett születése óta, de nem sír és soha sem panaszkodik – meséli Mónika, az édesanyja, aki mindenhová elkíséri kislányát, aki egy születési rendellenesség miatt, csak a térdén járva tud közlekedni.

Szandi a mosolygós jelzőt kapta a pécsi klinikán is, ahol elvégezték a műtéteket. A kislányról, aki a zsombói óvoda speciális csoportjába jár, 2013 őszén derült ki, hogy új vesére lesz szüksége. A problémák már két évvel korábban is mutatkoztak, de a beavatkozás halaszthatatlanná vált. Szandi közel egy éve sztómazacskót kapott. Közben a családtagok között kerestek megfelelő donort, aki végül Zoltán, az édesapa lett. Több mint fél éve vártak a veseátültetésre, amit végül idén januárban végeztek el.

A családnak sokan szurkoltak a műtét sikeréért – korábban adományokat gyűjtöttek a faluban, és a zsombói óvodából is érkeztek feljajánlások –, ám a beavatkozás után csak egy napig tarthatott az öröm. –  Az orvosok sem tudják miért, de leállt a beültetett vese, amit így ki kellett venni – elevenítette fel a mindenkit megdöbbentő fejleményt Mónika, aki férjével együtt lassan törődött bele a megváltoztathatatlanba. Az új vese a harmadik lett volna a kislány testében, mivel a másik kettő csak negyven-, illetve hatvan százalékosan működik. Ez az oka annak is, hogy Szandi a korához képest fejletlenebb testalkatú.

A műtét óta Zoltán is táppénzen van, fizikai munkát egyelőre nem végezhet, s a család tartalékai fogytán. A hiteltörlesztés és a rezsi elviszi a férj fizetését, a többi kiadásra marad a családi pótlék. A ház körüli teendők, így jórészt az édesanyára hárulnak, miközben  a nagyobb testvérekről is gondoskodniuk kell. Nikolett lányuk a helyi általános iskola végzőse, Zoltán fiuk pedig naponta jár a szegedi rendészeti szakközépiskolába.
Mint a szülők mondják: ezekben a nehéz napokban sokat segíti őket Szandi akaratereje, aki zokszó nélkül tűri a sorozatos kórházi kezeléseket. Az életvidám kislányt naponta most is többször katéterezik, mert csak így tudják tőle üríteni a vizeletet. Szandi neve felkerült az Eurotransplant várólistára, a család pedig összekészítette az útipoggyászt, mert bármikor jöhet a riasztás Pécsről, hogy induljanak a következő műtétre, ami a gyógyuláshoz vezető hosszú út, első lépése lehet a „mosolygós virág” számára.

A család egy számlát is nyitott a Fókusz Takarékszövetkezetnél, Mezei Alexandra nevére. A számlaszám: 51700045-53923998

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!